Ahad, 19 November 2017 | 3:00pm
DEPUTI Superintendan Rosley Hobden. - Foto Mohd Ruzaini Zulkepli
DEPUTI Superintendan Rosley Hobden. - Foto Mohd Ruzaini Zulkepli

Polis buru 3 suspek samun wartawan

PENAMPANG: Polis memburu tiga suspek yang dikenal pasti dalam kes samun membabitkan Staf Koresponden The New Straits Times (NST) Sabah, Kristy Inus, malam tadi.

Ketua Polis Daerah Penampang, Deputi Superintendan Rosley Hobden, berkata gerakan memburu suspek terbabit dibuat sejak malam tadi selepas mangsa membuat laporan mengenai kejadian itu di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Penampang.

"Setakat ini, belum ada sebarang tangkapan yang dibuat. Berdasarkan rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di bangunan kawasan kejadian menunjukkan tiga suspek lelaki.

"Semua suspek datang dari arah jalan sebelum seorang daripada mereka menghampiri dan menyamun mangsa. Usaha mengesan suspek akan diteruskan," katanya ketika dihubungi, di sini, sebentar tadi.

WARTAWAN NST Sabah, Kristy Inus. - Foto Datu Ruslan Sulai
WARTAWAN NST Sabah, Kristy Inus. - Foto Datu Ruslan Sulai

Dalam kejadian kira-kira jam 7.30 malam tadi di Tropicana Commercial Centre di Jalan Pintas, di sini, mangsa baru saja keluar dari pejabat dan berjalan menuju ke kereta di hadapan premis .

Ketika kejadian, Kristy berada di bahagian belakang kereta untuk menyimpan barang, namun secara tiba-tiba dihampiri seorang lelaki yang mengacukan sesuatu di belakang mangsa dan cuba merampas beg tangannya.

Bimbang dicederakan, mangsa melepaskan beg tangan berkenaan sebelum tiga suspek terbabit melarikan diri melalui kawasan belakang premis.

Antara barangan yang hilang ialah dua telefon pintar serta sejumlah wang tunai.

Mangsa yang tidak mengalami sebarang kecederaan kemudian membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Penampang.

Kabinet Malaysia 2020

Berita Harian X