Selasa, 16 April 2019 | 5:17pm
PEGUAM kepada bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, Tan Sri Dr Muhammad Shafee Abdullah, hadir ke Mahkamah Tinggi Jenayah 2 bagi pertuduhan akta SPRM 2009 di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur. - Foto Mohd Yusni Ariffin
PEGUAM kepada bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, Tan Sri Dr Muhammad Shafee Abdullah, hadir ke Mahkamah Tinggi Jenayah 2 bagi pertuduhan akta SPRM 2009 di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur. - Foto Mohd Yusni Ariffin

Bicara kes Muhammad Shafee 8 Julai

KUALA LUMPUR: Perbicaraan kes peguam terkemuka Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, yang menghadapi dua pertuduhan menerima wang hasil kegiatan haram berjumlah RM9.5 juta daripada bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, serta dua pertuduhan membuat penyata tidak betul kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) ditetapkan selama lapan hari bermula 8 Julai depan.

Hakim Collin Lawrence Sequerah menetapkan demikian ketika pengurusan kes di Mahkamah Tinggi di sini hari ini.

Mahkamah menetapkan tarikh 8 Julai hingga 11 Julai dan 15 Julai hingga 18 Julai tahun ini.

Bekas Hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Seri Gopal Sri Ram, mengetuai pasukan pendakwaan manakala pihak peguam bela yang diketuai peguam Harvinderjit Singh, tidak mengemukakan sebarang bantahan.

Pada 13 September tahun lalu, Muhammad Shafee, 66, mengaku tidak bersalah membabitkan diri dalam pengubahan wang haram iaitu menerima hasil daripada kegiatan haram melalui cek milik Najib yang dimasukkan ke dalam akaun CIMB Bank Berhad miliknya dan didakwa menerima cek sebanyak RM4.3 juta pada 13 September 2013 dan RM5.2 juta pada 17 Februari 2014.

Perbuatan itu didakwa dilakukan di CIMB Bank Berhad, J2 dan K1, Taman Tunku, Bukit Tunku.

Bagi perbuatan itu, Muhammad Shafee didakwa mengikut Seksyen 4(1)(a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 (AMLATFPUAA) yang membawa hukuman denda RM5 juta atau penjara lima tahun, atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Muhammad Shafee juga berhadapan dua pertuduhan membabitkan diri secara langsung dalam transaksi hasil daripada haram iaitu dengan membuat penyata yang tidak betul dan bertentangan dengan perenggan 113(1)(a) Akta Cukai Pendapatan 1967 bagi tahun kewangan berakhir pada 31 Disember 2013 dan 31 Disember 2014.

Dia didakwa melakukan perbuatan itu di LHDN cawangan Duta, Kompleks Pejabat Kerajaan, Jalan Tunku Abdul Halim pada 3 Mac 2015 dan pada 29 Jun 2015.

Bagi perbuatan itu, Muhammad Shafee berhadapan hukuman penjara maksimum 15 tahun dan denda tidak kurang dari lima kali ganda jumlah hasil kegiatan haram.

Berita Harian X