Selasa, 24 September 2019 | 11:31am

Perbicaraan kes Choo Kiong ditetapkan 5 hari

IPOH: Perbicaraan kes EXCO kerajaan negeri, Paul Yong Choo Kiong, yang didakwa merogol pembantu rumah warga Indonesia, ditetapkan selama lima hari bermula 11 November ini.

Hakim Norashima Khalid, membuat keputusan itu selepas tarikh berkenaan dipersetujui oleh kedua-dua pihak pendakwaan dan pembelaan ketika kes itu disebut semula di Mahkamah Sesyen hari ini.

Pengarah Pendakwaan Perak, Azhar Mokhtar, berkata pihaknya akan memanggil 24 saksi termasuk mangsa bagi memberi keterangan sepanjang perbicaraan itu.

Pada 23 Ogos lalu, Choo Kiong yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pengangkutan Awam, Hal Ehwal Bukan Islam dan Kampung Baharu Perak, mengaku tidak bersalah terhadap tuduhan berkenaan.

Choo Kiong didakwa merogol pembantu rumahnya di sebuah bilik di tingkat atas kediamannya di Jalan Desa Meru 2, Taman Desa Meru, dekat sini, antara jam 8.15 malam hingga 9.15 malam pada 7 Julai lalu.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 376 (1) Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan boleh dikenakan sebatan, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan oleh Azhar dibantu Timbalan Pendakwa Raya, Ainul Wardah Shahidan dan Naidatul Athirah Azman.

Tertuduh diwakili barisan peguam Leong Cheok Keng, RSN Rayer, Ram Karpal Singh dan Farhan Sapian.

Gabriel Susayan dan K Shalvin hadir sebagai peguam pemerhati bagi pihak keluarga mangsa manakala S Selvi sebagai peguam pemerhati Kedutaan Besar Republik Indonesia.

Norashima turut menetapkan 22 Oktober ini bagi kes itu disebut semula untuk pengurusan kes selepas pihak pembelaan memaklumkan bahawa mereka hanya memperoleh laporan forensik dan saintifik pada pagi ini.

Ram Karpal berkata pihak pembelaan memerlukan masa untuk melantik pakar dan meneliti laporan berkenaan.

Sementara itu, Gabriel, ketika mencelah prosiding itu, berkata beliau dimaklumkan oleh keluarga mangsa bahawa ada kemungkinan wanita itu dipergunakan untuk kepentingan politik.

Ketika ditemui di luar mahkamah, Gabriel berkata beliau akan menulis surat kepada kedutaan Indonesia untuk menemui mangsa berikutan timbul dakwaan pembantu rumah itu dipergunakan sebagai alat politik.

Dalam pada itu, wakil kedutaan, Sabda Tian, berkata pihaknya berharap perbicaraan itu dapat memberikan keadilan terbaik untuk mangsa serta semua pihak berkaitan termasuk kerajaan Malaysia dan Indonesia.

“Alhamdulillah, mangsa sudah bertemu keluarganya minggu lalu, bagi kami, hanya prihatin dengan mangsa, itu saja,” katanya.

Katanya, kes itu mendapat perhatian bukan saja kerana ia membabitkan seorang wanita dan rakyat negara itu tetapi juga kepentingan mereka yang bekerja sebagai pembantu rumah di negara ini.

Terdahulu, kira-kira 200 orang penyokong Choo Kiong termasuk beberapa EXCO kerajaan negeri, hadir seawal jam 8 pagi di pekarangan mahkamah bagi memberikan sokongan kepada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tronoh itu.

EXCO kerajaan negeri, Paul Yong Choo Kiong (tengah) ketika ditemui di Mahkamah Sesyen Ipoh. - Foto Abdullah Yusof
EXCO kerajaan negeri, Paul Yong Choo Kiong (tengah) ketika ditemui di Mahkamah Sesyen Ipoh. - Foto Abdullah Yusof
Berita Harian X