Rabu, 29 Januari 2020 | 12:39pm
HOSPITAL Sultanah Nur Zahirah (HSNZ). - Foto Rozainah Zakaria
HOSPITAL Sultanah Nur Zahirah (HSNZ). - Foto Rozainah Zakaria

Kanak-kanak perempuan warga China dibenar keluar HSNZ

KUALA TERENGGANU: Kanak-kanak perempuan warga China berusia lima tahun yang dimasukkan ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) di sini, Isnin lalu setelah mempunyai simptom 2019 novel coronavirus, akan dibenarkan pulang hari ini setelah pulih daripada demam dan sakit tekak.

Pengarah Kesihatan Terengganu, Dr Nor Azimi Yunus, berkata kanak-kanak itu yang hanya mengalami demam biasa dan sakit tekak sudah sihat sepenuhnya setelah menerima rawatan di HSNZ.

"Keadaannya stabil dan kita jangka kanak-kanak itu boleh discaj hari ini," katanya menerusi melalui aplikasi WhatsApp hari ini.

Isnin lalu, tular di media sosial mengenai seorang kanak-kanak perempuan warga China yang didakwa dilarikan oleh ibu bapanya dari Hospital Kemaman selepas disyaki dijangkiti 2019 novel coronavirus.

Susulan itu, satu laporan polis telah dibuat oleh seorang doktor Hospital Kemaman untuk mengesan kanak-kanak berkenaan dan tidak lama selepas itu, kanak-kanak itu berjaya ditemui di lokasi projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) di Kemaman.

Ibu bapa kanak-kanak itu yang merupakan warganegara China adalah pekerja di kawasan projek ECRL Kemaman dan mereka telah berada di Terengganu sejak awal bulan lalu.

Mereka telah memberi kerjasama kepada pihak polis untuk membawa kanak-kanak perempuan itu ke HSNZ bagi pemeriksaan lanjut dan mendakwa bukan melarikan diri sebaliknya tidak memahami penerangan doktor berkenaan berikutan masalah komunikasi bahasa.

Hasil pemeriksaan ke atas kanak-kanak itu mendapati beliau tidak memenuhi kriteria sebagai pesakit dalam siasatan (PUI) atau sebagai pesakit coronavirus dan pihak hospital memberikan rawatan biasa kepada kanak-kanak itu. - BERNAMA

Berita Harian X