Jumaat, 20 April 2018 | 8:28pm
PAS Selangor menampilkan tiga personaliti televisyen yang juga penceramah dikenali ramai, dari kiri: Mohd Zamri Mohd Zalnudin, Nushi Mahfodz dan Ahmad Dusuki Abd Rani. - Foto NSTP
PAS Selangor menampilkan tiga personaliti televisyen yang juga penceramah dikenali ramai, dari kiri: Mohd Zamri Mohd Zalnudin, Nushi Mahfodz dan Ahmad Dusuki Abd Rani. - Foto NSTP

Tampilkan 3 personaliti TV bukti PAS serius

SHAH ALAM: Keputusan PAS Selangor menampilkan tiga personaliti televisyen yang juga penceramah dikenali ramai membuktikan parti itu serius menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

Ia dilihat antara strategi menarik parti itu apabila menyedari pengaruh calon mungkin memainkan peranan penting apabila PRU kali ini dijangka menyaksikan banyak pertandingan tiga penjuru atau lebih.

Pemilihan Mohd Zamri Mohd Zalnudin, 39, atau lebih dikenali sebagai 'Ustaz Zamri Mantop' adalah antara muka baharu yang diketengahkan PAS pada PRU kali ini.

Beliau yang sebelum ini hos rancangan 'Mari Mengaji' terbitan TV9 akan bertanding di Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Burong.

Zamri yang juga anak jati kawasan itu adalah Timbalan Pesuruhjaya III PAS Selangor dan Yang Dipertua PAS Tanjung Karang, dijangka berdepan saingan sengit daripada Barisan Nasional (BN).

Kali terakhir PAS memenangi DUN Sungai Burong adalah pada 1999 menerusi pakar motivasi, Datuk Dr Hassan Ali namun tewas semula kepada BN pada 2004.

Menerusi pengumuman Pesuruhjaya PAS Selangor Sallehen Mukhyi semalam, seorang lagi bekas hos rancangan terbitan Astro Oasis, Nushi Mahfodz, 43, akan mewakili parti itu di Parlimen Bangi.

Pengaruh Nushi dilihat antara tawaran terbaik dikemukakan PAS bagi kerusi Parlimen yang majoritinya pengundi Melayu.

Namun, penceramah terkenal yang juga Ketua Dewan Ulama PAS Selangor, Ahmad Dusuki Abd Rani, 42, yang disebut-sebut akan bertanding bagi Parlimen Shah Alam hanya bakal dipertaruhkan di kerusi DUN Kota Anggerik.

Beliau dijangka berdepan penyandang DUN berkenaan, Yaakob Sapari dari PKR selain calon BN.

Ahmad Dusuki yang sering muncul menerusi kuliah agama di Astro Oasis sebelum ini berdepan kontroversi berikutan tauliah mengajar kuliah agama digantung oleh Majlis Agama Islam Selangor (MAIS).

Bagi kerusi Parlimen Shah Alam, PAS mempertaruhkan Pengarah Penyelidikan PAS Pusat, Dr Mohd Zuhdi Marzuki dan bakal berdepan penyandang dari Parti Amanah Negara (PAN) Khalid Samad serta calon dari BN.

Sebanyak 47 kerusi DUN dan 20 kerusi Parlimen di Selangor bakal diwakili PAS pada PRU-14 ini.

Berita Harian X