Rabu, 26 Disember 2018 | 1:48pm
Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) Pahang, Wan Mohd Shaharir Wan Abdul Jalil. - NSTP/Muhd Asyraf Sawal
Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) Pahang, Wan Mohd Shaharir Wan Abdul Jalil. - NSTP/Muhd Asyraf Sawal

DAP ketuai kempen PH di PRK Parlimen Cameron Highlands

KUANTAN: Semua parti komponen Pakatan Harapan (PH) Pahang bersetuju melantik DAP mengetuai kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Cameron Highlands yang dijadual diadakan pada 26 Januari ini.

Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) Pahang, Wan Mohd Shaharir Wan Abdul Jalil berkata, keputusan itu adalah berdasarkan persefahaman antara semua parti komponen pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) selain kerusi Parlimen berkenaan adalah milik DAP.

“Ia (kerusi Parlimen Cameron Highlands) milik DAP, jadi memang mereka yang patut mengetuai PRK itu, jentera BERSATU juga akan turut sama membantu dalam kempen seperti PRU-14.

“Mesyuarat membabitkan semua pimpinan parti komponen PH Pahang akan diadakan tidak lama lagi bagi menyelaras gerak kerja berdepan calon parti lawan, saya difahamkan, Barisan Nasional (BN) berkemungkinan besar meletakkan calon sama daripada MIC untuk PRK kali ini,” katanya ketika dihubungi di sini, hari ini.

Kerusi Parlimen itu dimenangi BN menerusi calonnya, Datuk C Sivarrajh pada PRU-14, namun diisytiharkan kosong oleh Mahkamah Pilihan Raya pada 30 November lalu.

Hakim Datuk Azizah Nawawi membuat keputusan itu selepas mendapati wujud amalan rasuah yang diketahui dan mendapat keizinan Sivarraajh.

Sivarajjh memenangi kerusi Parlimen berkenaan yang membabitkan saingan lima penjuru dengan majoriti 597 undi.

Sivarraajh memperoleh 10,307 menewaskan Manogaran dari PKR (9,710 undi); Wan Mahadir Wan Mahmud dari PAS (3,587 undi); Mohd Tahir Kassim dari Berjasa (81 undi) dan B Suresh Kumar dari Parti Sosialis Malaysia (PSM) (680 undi).

Manogaran, 59, memfailkan petisyen pilihan raya pada 4 Jun lalu, memohon pengisytiharan keputusan PRU-14 untuk kerusi Parlimen itu terbatal kerana melanggar Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954.

Manogaran mendakwa, Sivarraajh merasuah pengundi daripada komuniti Orang Asli untuk mengundinya.

Sementara itu, mengulas mengenai kawasan tumpuan utama jentera kempen BERSATU Pahang, Wan Mohd Shaharir berkata, mereka akan memberi tumpuan kepada kawasan sekitar Dewan Undangan Negeri (DUN) Jelai memandangkan parti itu bertanding di kerusi DUN terbabit pada PRU-14 lalu.

“Kita (BERSATU) akan tumpukan gerak kerja dan program di kawasan DUN Jelai memandangkan kawasan ini antara kawasan penting dan dimenangi oleh Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail.

“Selain itu, petugas kita juga akan sama-sama membantu kempen di kawasan lain seperti di Tanah Rata dan Cameron Highlands juga,” katanya.

Berita Harian X