Khamis, 10 Oktober 2019 | 5:06pm

Firma Thailand, Filipina mengetuai kebangkitan semula IPO di Asia Tenggara

SINGAPURA/BANGKOK: Syarikat Thailand dan Filipina mengetuai kebangkitan serantau dalam tawaran awam permulaan (IPO), yang dipacu oleh minat pelabur yang semakin meningkat di firma yang memfokuskan kepada pengguna Asia Tenggara.

  

Asset World Corp, syarikat hospitaliti dan hartanah benda yang disenaraikan oleh jutawan Thailand, Charoen Sirivadhanabhakdi, dan peruncit perabot rumah Filipina AllHome Corp, masing-masing mengumpul AS$1.6 bilion (RM6.71 bilion) dan AS$285 juta (RM1.19 bilion).

  

Asset World membuat penampilan sulungnya di pasaran pada hari Khamis, dengan urusniaga saham 0.83 peratus lebih tinggi daripada harga IPO pada 6.05 baht.

  

Syarikat itu merancang untuk menggunakan hasil yang diperoleh itu untuk menggandakan bilik hotel dan ruang runcit.

  

Di Filipina, AllHome menjadi syarikat ketiga mengetengahkan pasaran tempatan pada 2019, berbanding hanya satu IPO pada 2018, dan pada penyenaraian sulung, sahamnya mencatatkan kenaikan 1.04 peratus pada 11.62 peso (AS$0.2249) pada Khamis.

Peruncit rumah yang dimiliki oleh lelaki terkaya Filipina, Manuel Villar, meraih 12,937 bilion peso (AS$250.4 juta). Pilihan untuk menjual 168.75 juta saham yang diperuntukkan boleh meningkatkan IPO kepada AS$285 juta.

  

"Industri pembaikan rumah di Filipina kurang ditembusi, jadi kami memikirkan untuk memperkenalkan konsep runcit dengan piawaian global yang akhirnya melengkapkan kepakaran kami sebagai pembuat rumah terbesar di negara ini," kata Villar, pengerusi AllHome dalam satu kenyataan.

  

AllHome mengendalikan 27 kedai dan merancang untuk sekurang-kurangnya menjadikan dua kali ganda ruang jualannya menjelang akhir tahun 2020.

Asset World Corporation adalah IPO terbesar oleh firma Thailand, sementara AllHome adalah yang terbesar Filipina dalam tiga tahun.

  

Singapura masih menerajui jualan saham kali pertama di Asia Tenggara pada tahun 2019, tetapi ia telah mencapai tahap ini terutamanya melalui tawaran hartanah dan amanah perniagaan. - Reuters

Berita Harian X