Ahad, 7 Julai 2019 | 8:28pm
Pegawai agensi pelarian PBB, Areez Rahman berkata, kira-kira 30 kem setinggan itu terjejas akibat hujan lebat. Seorang wanita berusia 50-an maut akibat ditimpa dinding yang runtuh. -Foto Agensi

1 maut, tanah runtuh di kem pelarian Rohingya, Bangladesh

DHAKA: Tanah runtuh akibat hujan lebat musim monsun di kem pelarian Rohingya di Bangladesh mengorbankan seorang mangsa dan menyebabkan lebih 4,500 lain hilang tempat tinggal, kata pihak berkuasa bantuan hari ini.

Kira-kira 35 sentimeter hujan turun dalam tempoh 72 jam sebelum tanah runtuh berlaku semalam di kem sekitar Cox’s Bazar, menempatkan lebih 900,000 minoriti Islam Rohingya yang lari dari Myanmar itu, kata Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB).

Sebanyak 26 kejadian tanah runtuh dilaporkan di kem sementara dibina di kaki bukit berhampiran sempadan Myanmar. Pokok dicabut untuk membina pondok dan kayu api, menyebabkan bentuk muka bumi tidak stabil.

Pegawai agensi pelarian PBB, Areez Rahman berkata, kira-kira 30 kem setinggan itu terjejas akibat ribut. Seorang wanita berusia 50-an maut akibat ditimpa dinding yang runtuh, katanya kepada AFP.

Seorang pelarian, Nur Mohammad, 40-an, yang tinggal di kem utama Kutupalong berkata, 12 saudaranya melarikan diri dari pondok tarpaulin di kaki bukit dan berlindung dengannya.

“Rumah saya sudah terlebih sesak. Saya bimbang bagaimana saya mahu memberi mereka makan,” katanya.

Pihak berkuasa berkata, kira-kira 5,000 pelarian yang terkandas di kawasan di tengah Bangladesh dan Myanmar juga terjejas akibat cuaca buruk.

“Kanak-kanak mengalami cirit-birit dan kami tidak cukup air minum,” kata ketua kem Dil Mohammad. -AFP

Kemelut Kerajaan

Berita Harian X