Selasa, 21 Januari 2020 | 8:49pm
Pemimpin parti pembangkang Thailand Forward Forward Thanathorn Juangroongruangkit berucap kepada penyokong partinya semasa sidang berita selepas Mahkamah Perlembagaan memutuskan bahawa tokoh utama Parti Hadapan Hadapan tidak bersalah menentang monarki, di ibu pejabat parti itu di Bangkok, Thailand. - Foto REUTERS

Mahkamah dapati FFP tidak bersalah tentang institusi diraja

BANGKOK: Mahkamah Perlembagaan Thailand hari ini mendapati pemimpin utama parti pembangkang Future Forward Party (FFP) tidak bersalah atas dakwaan menentang institusi diraja, satu tuduhan yang memungkinkan parti berprofil tinggi itu diharamkan.

Parti itu kini berdepan beberapa kes di mahkamah.

Lega dengan perintah terbabit, parti itu berkata tuduhan anti-monarki berkenaan bermotif politik untuk menghentikan kebebasan bersuara terhadap kerajaan Thailand, diketuai bekas pemimpin junta tentera.

Mahkamah menolak dakwaan parti berkenaan cuba menggulingkan kerajaan monarki Thailand. FFP turut didakwa mempunyai kaitan dengan iluminati, satu pertubuhan rahsia yang dipercayai cuba menakluk dunia.

“Tertuduh tidak bertindak menggulingkan kerajaan monarki berperlembagaan,” kata Taweekiat Meenakanit, seorang daripada hakim kes berkenaan.

Raja Maha Vajiralongkorn, 67, adalah monarki berperlembagaan namun dalam budaya tradisi, monarki itu dilihat sebagai pelindung negara manakala sebarang kesalahan menghina raja adalah perbuatan jenayah yang boleh dihukum penjara sehingga 15 tahun.

Cubaan menghapuskan monarki adalah satu kesalahan besar. - REUTERS

Berita Harian X