Ahad, 11 Ogos 2019 | 12:14pm
KEADAAN tanah runtuh di daeadh Yongjia, wilayah Zhejiang. - Foto EPA
KEADAAN tanah runtuh di daeadh Yongjia, wilayah Zhejiang. - Foto EPA

Jumlah kematian Taufan Lekima meningkat 28 orang

BEIJING : Jumlah kematian akibat Taufan Lekima meningkat kepada 28 di timur China, kata pihak berkuasa hari ini, serentak dengan usaha pekerja penyelamat mengesan mangsa yang hilang selepas kejadian tanah runtuh hingga menyebabkan jutaan penduduk terpaksa dipindahkan.

Ribut dahsyat itu tiba di bandar Wenling awal pagi semalam, membawa bersama angin kencang selaju 187 kilometer sejam dan ombak setinggi beberapa meter di kawasan pantai.

Stesen televisyen nasional, CCTV semalam melaporkan, 18 orang maut dalam kejadian tanah runtuh berpunca daripada hujan lebat di kawasan perbandaran Wenzhou, kira-kira 400 kilometer di selatan Shanghai.

Tidak dapat dipastikan jika 10 kematian yang diumumkan hari ini adalah daripada kejadian yang sama.

Menurut pihak berkuasa wilayah Zhejiang, 20 orang penduduk disahkan masih hilang.

“Buat masa ini, kerja mencari dan menyelamat dari kawasan lain masih berterusan,“ kata pihak berkuasa menerusi media sosial khusus China, Weibo.

Agensi berita Xinhua melaporkan, lebih sejuta penduduk terpaksa dipindahkan dari kediaman masing-masing susulan ribut dan sejumlah 110,000 lagi ditempatkan di pusat perlindungan.

Di wilayah Zhejiang sahaja, hampir 300 penerbangan dibatalkan manakala perkhidmatan feri serta kereta api dihentikan sementara sebagai langkah berjaga-jaga.

Visual dari CCTV memaparkan bagaimana pekerja penyelamat membantu pergerakan lalu lintas di bandar Linhai yang menyaksikan jalan raya ditenggelami air berlumpur. - AFP

Berita Harian X