Rabu, 21 Ogos 2019 | 9:46am
Kapal tangki Adrian Darya 1 milik Iran, yang dahulunya dikenali sebagai Grace 1. Foto Reuters
Kapal tangki Adrian Darya 1 milik Iran, yang dahulunya dikenali sebagai Grace 1. Foto Reuters

Iran dilarang hantar minyak ke Syria

ATHENS: Washington akan mengambil semua langkah perlu bagi menghalang kapal tangki Iran daripada belayar di Mediterranean untuk menghantar minyak ke Syria, sekali gus melanggar sekatan Amerika Syarikat, kata Setiausaha Negara Mike Pompeo.

Terdahulu, Greece berkata, pihaknya tidak menerima sebarang permohonan daripada kapal berkenaan, iaitu Adrian Darya 1 untuk berlabuh di pelabuhannya.

Washington turut memberi amaran kepada Greece untuk tidak membantu kapal tangki berkenaan.

Kapal terbabit yang sebelum ini dikenali sebagai Grace 1, meninggalkan Gibraltar Ahad lalu.

Data pengesan kapal menunjukkan kapal berkenaan menuju ke pelabuhan Kalamata di selatan pantai Peloponnese, Greece dan dijadualkan tiba Isnin depan.

Kapal berkenaan ditahan oleh tentera laut Britain di Gibraltar pada 4 Julai lalu atas dakwaan membawa minyak ke Syria dan melanggar sekatan Kesatuan Eropah (EU). Ia kemudian mencetuskan ketegangan di antara Tehran dan Barat.

Sebaik sahaja, kapal yang membawa dua juta tong minyak itu dibebaskan, Mahkamah Persekutuan AS mengarahkan ia ditahan semula, namun petisyen itu ditolak pihak berkuasa Gibraltar.

Tehran turut memberi amaran bahawa sebarang usaha AS untuk menahan semula kapal berkenaan akan mengakibatkan kesan yang sangat buruk. - Reuters

Berita Harian X