Khamis, 12 March 2020 | 10:00pm

Terkini mengenai COVID-19 di seluruh dunia

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyifatkan wabak COVID-19 sebagai pandemik dan berkata, Itali dan Iran berada di barisan hadapan penyakit itu dan negara-negara lain tidak lama lagi akan turut sama mengikuti.

* Lebih 126,100 orang telah dijangkiti di seluruh dunia dan lebih 4,600 meninggal dunia, menurut data Reuters berdasarkan pengumuman kerajaan.

* Tanah besar China mempunyai 15 jangkitan baru, turun dari 24 kes sehari sebelumnya, menjadikan jumlahnya mencecah 80,793. Jumlah kematian 3,169, meningkat 11 dari hari sebelumnya.

EROPAH

* Greece melaporkan kematian pertama, seorang lelaki berusia 66 tahun yang kembali dari upacara keagamaan di Israel dan Mesir pada akhir Februari.

* Kematian di Itali melonjak sebanyak 196 dalam tempoh 24 jam kepada 827 dan kerajaan berkata, ia akan memperluaskan sekatan pergerakan dan meningkatkan perbelanjaan untuk mengurangkan kesan kewangan. Jumlah jangkitan meningkat kepada 12,462.

* Di United Kingdom (UK), dua warga tua meninggal dunia, menjadikan jumlah kematian sebanyak lapan. Jumlah kes yang disahkan meningkat kepada 456, meningkat daripada 373 hari sebelumnya.

* Sweden, dengan kira-kira 460 kes disahkan, melaporkan kematian pertamanya semalam. Negara itu telah mengharamkan perhimpunan awam lebih daripada 500 orang untuk menghentikan penyebaran penyakit itu.

* Switzerland meningkatkan langkah untuk membendung penyebaran COVID-19 yang telah membunuh empat orang dan menjangkiti ratusan di negara Alpine.

* Angka kematian Perancis meningkat hampir 50 peratus kepada 48. Jumlah kes yang disahkan meningkat kepada 2,281.

* Di Denmark, 514 orang didiagnosis dengan COVID-19 semalam, meningkat 10 kali ganda sejak Isnin. Negara itu akan menutup semua sekolah dan universiti dan mula menghantar pulang semua pekerja di sektor awam dengan pekerjaan yang tidak kritikal.

* Turki mengesahkan kes pertama semalam, menjadi ekonomi utama terakhir melaporkan wabak setelah mengambil apa yang disifatkan WHO sebagai langkah "waspada dan berhati-hati" untuk membendung penyakit itu.

* Poland, yang mengesahkan 26 kes, akan menutup semua sekolah mulai Isnin.

* Bosnia, Serbia dan Moldova telah menutup perjalanan udara dari negara-negara yang dilanda virus. Moldova dan wilayah Serbia Bosnia juga menutup sekolah dan universiti.

* Austria akan menolak kemasukan orang yang tiba dari Itali dan telah mengharamkan acara dalam dewan membabitkan lebih 100 orang dan menutup sekolah mulai minggu depan hingga April, begitu juga dengan Republik Czech yang turut menutup sekolah dan universiti.

* Bulgaria melaporkan kematian pertama COVID-19. Kes yang disahkan di negara Balkan itu mencecah tujuh.

* Ukraine berkata, ia akan menyekat acara besar-besaran dan menutup sekolah dan universiti di ibu negara Kiev.

AMERIKA

* Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump, mengarahkan penggantungan perjalanan Eropah ke Amerika Syarikat selama 30 hari untuk membantu membendung penyebaran pandemik COVID-19.

* Sektor perbankan AS kukuh dan bersedia membantu perniagaan dan pengguna menangani kejatuhan ekonomi akibat COVID-19, kata ketua eksekutif Wall Street kepada Trump dalam satu mesyuarat di White House semalam.

* Pesaing jawatan presiden dari Demokrat menilai kembali cara berkempen selepas mereka membatalkan perhimpunan pemilihan pada Selasa atas cadangan dari pejabat kesihatan masyarakat.

* Cuba mengesahkan kes pertama semalam.

* Guyana semalam mengesahkan kes jangkitan pertama membabitkan wanita Guyana yang meninggal dunia selepas kembali ke negara Amerika Selatan minggu lalu dari AS.

* Costa Rica menyatakan jumlah kes meningkat menjadi 22, naik dari 13.

* Guatemala menyatakan ia akan melarang kemasukan warga negara Eropah, Iran, China, Korea Selatan dan Korea Utara.

ASIA

* Wilayah Hubei China berkata, pekerja pengangkutan awam di Wuhan dan mereka yang terbabit dalam menghasilkan bekalan perubatan dan keperluan harian boleh kembali bekerja dengan beberapa industri yang memberi impak kepada rantaian bekalan nasional atau global.

* India berkata, ia akan menggantung sebahagian besar visa ke negara itu dalam usaha membendung penyebaran COVID-19.

* Jumlah jangkitan di Jepun meningkat kepada 1,278, termasuk 696 dari kapal persiaran dan 14 orang yang pulang dengan penerbangan sewa khas dari China. Satu jangkitan baharu dilaporkan awal semalam, dengan jumlah kematian 19.

* Korea Selatan melaporkan 114 kes baharu dan enam lagi kematian. Kes baharu menjadikan jumlah kes keseluruhan di negara itu 7,869, dengan 66 kematian.

* Thailand melaporkan 11 kes baharu, menjadikan jumlah keseluruhan 70 kes.

* Hong Kong akan mengkuarantin semua pelawat dari Itali dan beberapa bahagian Perancis, Jerman dan Jepun selama dua minggu mulai 13 Mac.

* Beberapa minggu selepas Vietnam mengisytiharkan kesemua 16 kes telah pulih, jumlah jangkitan semakin meningkat berikutan satu penerbangan dari Britain.

ASIA BARAT DAN AFRIKA

* Kementerian Kesihatan Bahrain semalam berkata, 77 kes baharu direkodkan dalam kalangan rakyat yang dibawa pulang dari Iran.

* Qatar melaporkan 238 lagi kes dalam kalangan individu dalam kuarantin di sebuah kediaman.

* Mesir mencatatkan tujuh kes baharu, menjadikan jumlah kes kepada 67.

* Ivory Coast mengesahkan kes pertama COVID-19. Afrika Selatan mengumumkan enam kes baharu semalam, menjadikan jumlahnya kepada 13.

* Lubnan dan Kongo masing-masing melaporkan kematian pertama pada Selasa, menjadikan jumlah negara di sub-Sahara Afrika dilanda wabak sebanyak tujuh kes.

AUSTRALIA

* Kerajaan Australia berkata, ia akan memperuntukkan A$17.6 bilion (RM47.7 bilion) untuk mencegah wabak daripada menyebabkan negara itu terjerumus ke dalam kemelesetan pertama dalam tempoh hampir 30 tahun.

KEJATUHAN EKONOMI

* Pengilang dan penjual bahan kimia China mengatakan halangan logistik dan kekurangan buruh melambatkan pengeluaran dan penghantaran, menambah kebimbangan mengenai potensi kekurangan ubat global.

* Bank pusat China berkata, ia akan mengambil langkah yang berkesan dengan pengawal selia saham untuk meningkatkan fungsi pembiayaan pasaran bon dalam usaha menyokong ekonomi.

* Kanada akan membelanjakan C$1 bilion (RM3 bilion) untuk membendung penyebaran COVID-19 dan bersedia untuk berbuat lebih banyak lagi, kata Perdana Menteri, Justin Trudeau.

* Itali akan meningkatkan perbelanjaan untuk membantu ekonomi, memperuntukkan 25 bilion euro (RM119.7 bilion) untuk menangani krisis yang semakin meningkat, kata Perdana Menteri semalam.

* Pembuat pakaian sukan Jerman, Adidas dan Puma semalam memberi amaran mengenai penurunan jualan utama di China dan berkata, tatkala terdapat tanda-tanda awal penurunan wabak di sana, kesannya telah menular ke pasaran lain.

* Kazakhstan memotong bekalan gas asli ke China sebanyak 20-25 peratus semalam.

PASARAN

* Pasaran kewangan merudum apabila saham jatuh dan minyak merosot selepas Trump mengambil langkah dramatik melarang perjalanan dari Eropah, mengancam lebih banyak gangguan kepada perdagangan dan ekonomi dunia.

PEMBATALAN ACARA, TUNDA

* Persatuan Bola Keranjang Kebangsaan semalam berkata ia menggantung musim ini sehingga notis selanjutnya selepas pemain Utah Jazz diuji positif COVID-19.

* Mesyuarat menteri Pertanian dan Air G20 yang dijadualkan pada 17-19 Mac di Arab Saudi ditangguhkan.

* FIFA menangguhkan Kongres tahunannya selama tiga bulan, yang akan diadakan di Ethiopia pada bulan Jun.

* Edisi perdana Piala Negara-Negara Piala Persekutuan yang akan diadakan di Budapest bulan depan ditangguhkan semalam.

* Pasukan NBA yang berpangkalan di San Francisco, Golden State Warriors akan melangsungkan perlawanan mereka hari ini tanpa penonton.

* Kejohanan luncur dunia, yang dijadualkan di Montreal dari 16-22 Mac, dibatalkan.

* Persekutuan Angkat Berat Antarabangsa menunda kejuaraan Eropah dari April hingga Jun.

* Arsenal mengasingkan beberapa pemain dan Liga Perdana Inggeris menunda perlawanan Manchester City semalam. - REUTERS

  • Lagi berita mengenai COVID-19

  • Berita Harian X