Rabu, 12 September 2018 | 11:30am
GUNS N' Roses akan menemui peminat di Malaysia pada 14 November depan.

Guns N' Roses gegar Sunway Lagoon

DUA tahun lalu sejarah tercipta di kelab Troubadour di West Hollywood, Los Angeles,

apabila ia menjadi gelanggang eksklusif gabungan semula tunjang asal Guns N’ Roses (GNR) selepas hampir tiga dekad masing-masing memilih haluan sendiri.

Hanya 400 penonton bertuah berpeluang menyaksikan persembahan tiga figura yang dianggap pengubah landskap muzik rock dunia-Axl Rose (penyanyi), Slash (gitar) dan Duff McKagan (bes). Seperti dilabel majalah Rolling Stone, siapa yang enggan menjadi saksi detik terpenting penampilan semula band utama dalam sejarah muzik rock dunia, apatah lagi ia berlaku ketika kita masih hidup.

Giliran peminat Malaysia

Hakikatnya, kemunculan semula tiga serangkai berkenaan cukup bermakna selepas kali terakhir mereka berkongsi pentas di Buenos Aires, Argentina, pada 1993. Konflik bersama Axl membuatkan Slash dan Duff memilih jalan sendiri meninggalkan vokalis terbabit yang kemudian meneruskan perjuangan bersama anggota baharu.

Apa pun, selepas muncul di Troubodour pada1April 2016, misi GNR menjelajah dunia menerusi menerusi Konsert Guns N’ Roses Not In This Lifetime Tour dimulakan di seluruh Amerika Utara hingga akhirnya tahun lalu mereka sampai di Singapura.

Bagai dinanti, kali ini pengikut tegar GNR di Malaysia pula berpeluang menjadi sebahagian daripada sejarah apabila ketiga-tiga ikon muzik berkenaan memilih 14 November depan sebagai tarikh keramat menghiburkan peminat tempatan.

Dendangan malar segar

Impian ramai ini direalisasikan oleh Galaxy Group selaku penganjur yang memilih mengadakan konsert mega itu di pantai buatan, Surf Beach, Sunway Lagoon. Pastinya November dan aura lokasi terbuka seakan-akan mempunyai erti tersendiri buat mereka yang membesar dengan dendangan GNR, terutama nanti saat Axl mendendangkan lagu berhantu November Rain daripada album Use You Illusion I (1991).

SelainAxl, 56; Slash, 52, dan Duff, 54; Guns N’ Roses Not In This Lifetime Tour akan disertai oleh Dizzy Reed (keyboard), Richard Fortus (gitar), Frank Ferrer (dram) dan Melissa Resse (keyboard).

Dizzy adalah pemain keyboard yang menyertai GNR pada 1991 manakala Melissa yang duduk di posisi sama adalah pemuzik wanita pertama menganggotai kumpulan terbabit. Bukan lokasi asing Terdahulu, kumpulan itu pernah mengadakan konsert di Litar Antarabangsa Sepang (SIC), kira-kira lima tahun lalu, namun ketika itu hanya Axl tampil sebagai anggota asal.

Surf Beach Sunway Lagoon pula bukan tempat asing buat Slash atau nama sebenarnya Saul Hudson memandangkan dia pernah membuat persembahan solo di lokasi berkenaan pada 14 Februari 2015.

Menyingkap sedikit sejarah ikon gitar ini, kemasyhurannya terserlah seawal bersamaGNR lagi hingga sinonim sebagai pemetik ‘riff’ terhebat di sebalik seleksi lagu malar segar seperti Sweet Child O’ Mine dan Welcome To The Jungle.

Sejak meninggalkan band terbabit pada 1996, dia meraih pelbagai pencapaian menerusi Snakepit dan Velvet Revolver, selain pernah mengadakan persembahan langsung bersama Stevie Wonder, Michael Jackson serta Ray Charles.

Tiket dijual sejak Jun

Selepas Kuala Lumpur, kumpulan asal Los Angeles, Amerika Syarikat (AS) itu turut singgah di Jakarta, Indonesia; Manila (Filipina); Taipei (Taiwan); Hong Kong; dan Abu Dhabi (Emiriah Arab Bersatu). Sementara itu, tiket bagi konsert yang bermula jam 8 malam itu sudah mula dijual sejak Jun lalu pada harga RM1288, RM988, RM688, RM488 dan RM288.

Sebarang maklumat atau pembelian tiket boleh didapati menerusiBuyTickets.com.my atau Facebook rasmi Galaxy Group di https://www. facebook.com/GalaxyConcerts.

INFO

  Guns N' Roses

 • Ditubuhkan pada 1984.
 • Troubadour cukup istimewa bagi GNR kerana di situ mereka mengadakan persembahan pertama kumpulan berkenaan pada 6 Jun 1985.
 • Tiga tahun kemudian, mereka mencetuskan fenomena tersendiri menerusi album sulung, Appetite for Destruction, yang memecah rekod jualan paling banyak di AS selain mencecah edaran 30 juta unit secara global.
 • → Pada 1991 mereka membolot tujuh anugerah platinum menerusi Use Your Illusion I dan Use Your Illusion II yang terus memasuki senarai Billboard Top 200 sebaik diterbitkan.

 • Selama berdekad, album dan konsert GNR sentiasa laris, malah enam lagi album studio yang dikeluarkan selepas itu dianggap sebagai pencetus inspirasi bagi sejarah muzik global.
 • GNR meneruskan kemaraan dengan mendekati jutaan peminat di seluruh dunia

  menerusi konsert mereka.

 • Antara dendangan wajib GNR ialah It’s So Easy, Mr Brownstone, Chinese Democracy, Welcome to the Jungle,
 • Double Talkin’ Jive’, Rocket Queen, You Could Be Mine, Better, Knockin’ on Heaven’s Door, My Michelle, Nightrain dan Paradise City. Guns N' Roses sinonim sebagai pemetik ‘riff’ terhebat di sebalik seleksi lagu malar segar seperti Sweet Child O’ Mine dan Welcome To The Jungle.
Berita Harian X