Jumaat, 19 April 2019 | 5:20pm
KUMPULAN Search ketika mengadakan persembahan pada malam Anugerah Juara Lagu Ke-33 di Bukit Jalil. - Foto Eizairi Shamsudin

Sejarah Search, Wings dibongkar esok

KUALA LUMPUR: Bekas personaliti radio, Rostam Said, menyifatkan tugas selaku moderator program bual bicara Magnum Opus 40 Tahun M Nasir Siri 2, esok, sebagai tanggungjawab cukup besar dan mencabar.

Menurut bekas Pengurus Program Era FM dan Sinar FM itu, selain membabitkan tokoh cukup berpengaruh dan banyak berjasa kepada industri seni, Datuk M Nasir, dia juga perlu memastikan diskusi berkenaan berjaya mencapai matlamat asal dan majlis berlangsung dalam keadaan terkawal.

Program anjuran Sahabat M Nasir, Roman Abadi Sdn Bhd dan Magnus Works Production bertemakan Search, Wings dan Rock N’ Roll itu bakal mengupas kisah kebangkitan era muzik rock di Malaysia pada awal 1980-an, dengan memfokuskan kepada dua kumpulan rock legenda berkenaan.

“Bagi siri kedua ini, topik akan dibincangkan adalah mengenai peranan M Nasir dalam membentuk landskap muzik rock di negara kita. Apabila menyebut mengenai muzik rock, dua gergasi rock yang pernah mendapat bimbingannya, Search dan Wings, pasti terlintas di ingatan.

“Sebagai moderator, saya perlu menjalankan tanggungjawab membantu panel mengupas isu kebangkitan era muzik rock zaman itu dengan baik. Justeru, saya perlu membuat persiapan rapi, termasuk menemubual M Nasir lebih awal bagi mendapatkan sedikit gambaran dan memahami bahasa tubuhnya.

“Selain itu, saya perlu bijak mengawal suasana kerana ada antara panel diundang nanti boleh disifatkan sebagai kontroversi, berdasarkan apa yang pernah berlaku sebelum ini,” katanya kepada BH Online.


MODERATOR Program Magnum Opus: M Nasir 40 Tahun, Rostam Said. - Foto Aziah Azmee

Peranan dimainkan komposer kelahiran Singapura terbabit cukup besar terhadap kembara muzik dua kumpulan rock berkenaan apabila menerbitkan tujuh daripada 12 album studio Search dan empat daripada 11 album studio kumpulan yang mula dikenali menerusi lagu Intan Ku Kesepian itu.

Pernah bekerja secara langsung dengan komposer berkaliber berkenaan ketika masih bertugas di stesen radio, Rostam atau lebih mesra disapa Pak Tam menjelaskan, ramai yang tersalah anggap dengan perwatakan serius suami kepada pelakon, Datin Marlia Musa itu.

“Saya tahu, ramai yang ingat M Nasir sombong, tetapi dia bukanlah bersikap begitu. Kalau kita pandai petik ‘suis’, dia boleh bersembang lama dan tak lokek berkongsi ilmu.

“Kami juga pernah berselisih pendapat, terutama dalam persoalan mengapa radio tidak memutarkan lagu ciptaannya. Namun, selepas diberikan jawapan konkrit, dia dengan mudah memahami situasi berkenaan,” ujarnya ketika hadir ke Balai Berita, di sini.


PENYANYI utama Wings, Datuk Awie, bersama teman sekumpulan, Black (kiri) dan Eddie. - Foto Owee Ah Chun

Selain M Nasir, program itu menampilkan barisan panel yang terdiri daripada vokalis Wings, Datuk Awie; pemain bes Search, Nasir Daud; bekas pengurus Wings, Bob Lokman; dan pengarah filem yang juga penulis lirik, Nasir Jani.

Ia akan turut menampilkan persembahan eksklusif M Nasir yang bakal menyampaikan lagu ciptaannya untuk kedua-dua kumpulan terbabit dengan gayanya sendiri.

Maklumat lanjut mengenai program yang akan berlangsung di Auditorium DBKL, mulai jam 2 petang itu boleh didapati dengan melayari laman Instagram Sahabatmnasir dan Facebook Sahabatmnasirofficial.

1874 dibaca
Berita Harian X