Rabu, 13 March 2019 | 12:00pm
Anuar mengakui, bayaran tidak setimpal antara sebab dia jarang menjayakan program televisyen. Foto Nurul Syazana Rose Razman
Anuar mengakui, bayaran tidak setimpal antara sebab dia jarang menjayakan program televisyen. Foto Nurul Syazana Rose Razman

Bukan sombong, tapi bayaran tak berbaloi - Anuar Zain

KUALA LUMPUR: Penyanyi Anuar Zain mengakui, bayaran tidak setimpal sebagai antara sebab dia jarang tampil membuat persembahan untuk program televisyen.

Menafikan dirinya sombong atau eksklusif, Anuar, 49, berkata banyak perkara perlu dititikberatkan sebelum dia muncul membuat persembahan.

“Memang saya sudah lama tidak menjayakan program televisyen. Kebiasaannya, tawaran diterima pada hujung minggu iaitu ketika jadual saya padat dengan undangan persembahan.

“Selain itu, bayaran diberikan juga tidak setimpal dengan perbelanjaan saya. Untuk persembahan, saya perlu keluarkan wang untuk membayar jurutera muzik, jurusolek, selain menyediakan pakaian dan kos pengangkutan. Harga yang diberikan perlu relevan.

“Ada ketika, bayaran diberikan tidak pulang modal. Saya bercakap bukan hanya untuk diri, sebaliknya semua artis juga mahukan bayaran yang setimpal. Memang ada ketika, penyanyi perlu berkorban, tetapi sampai bila?,” katanya.

Anuar berkata, sebagai penyanyi, undangan persembahan adalah punca pendapatan mereka, namun ia harus setimpal dengan tenaga dan perbelanjaan yang dikeluarkan.

“Jika harga yang ditawarkan munasabah, saya tidak akan menolak. Contohnya, saya bakal menjayakan persembahan untuk sebuah acara anugerah yang disiarkan menerusi televisyen,” katanya.

Bakal meraikan ulang tahun ke-50 pada 15 Februari tahun depan, Anuar berkata, dia merancang untuk keluar dengan album penuh sempena hari kelahirannya.

“Kali terakhir saya menghasilkan album penuh pada 2016. Insya-Allah, menjelang usia 50 tahun depan, saya mahu tampil dengan sebuah lagi album baharu.

“Untuk kali ini, ramai memberikan saranan supaya menghasilkan karya lebih ringan. Sebagai memenuhi permintaan peminat, saya mencari lagu balada yang ringan seperti yang dibawakan penyanyi K-pop,” katanya.

Anuar ditemui pada sidang media sempena Malam Amal Pameran Udara dan Maritim Antarabangsa Langkawi (LIMA) 2019.

Bakal berlangsung pada 29 Mac ini, acara itu menyaksikan Anuar bergandingan dengan Datuk Sheila Majid dan dua penyanyi Indonesia, Harvey Malaiholo serta Marcell Siahaan.

“Saya sangat teruja dapat berkongsi pentas dengan tiga penyanyi yang menjadi idola. Lebih istimewa, ini persembahan pertama, saya dan Harvey beraksi di pentas yang sama,” katanya.

Selain sibuk memenuhi undangan nyanyian, Anuar turut menceburi dunia perniagaan dengan memperkenalkan produk serum penjagaan wajah dan tudung bawal.

Berita Harian X