Sabtu, 23 Januari 2016 | 7:47am

Skuad negara berwajah baharu di Piala Sultan Azlan Shah

KETUA Jurulatih, Stephen Van Huizen (tengah) dan pembantunya Lim Chiow Chuan (kanan) memantau sesi latihan skuad hoki kebangsaan di Stadium Hoki Bukit Jalil. - Foto Osman Adnan
KETUA Jurulatih, Stephen Van Huizen (tengah) dan pembantunya Lim Chiow Chuan (kanan) memantau sesi latihan skuad hoki kebangsaan di Stadium Hoki Bukit Jalil. - Foto Osman Adnan

KUALA LUMPUR: Skuad hoki negara bakal tampil berwajah baharu apabila beraksi di kejohanan Piala Sultan Azlan Shah dari 16 hingga 25 April ini.

Berbekal gandingan pemain senior dan remaja selain sentuhan jurulatih baharu, Stephen Van Huizen dan Pengarah Teknikal Konfederasi Hoki Malaysia (KHM) Terry Walsh, adunan itu pasti diharap mampu mengembalikan maruah hoki negara.

"Pasukan ini akan tampil berwajah baharu dengan kombinasi pemain yang beraksi di Piala Remaja Asia di Kuantan, struktur baharu kejurulatihan dan pengarah teknikal," kata Ketua Pegawai Eksekutif KHM, K. Logan Raj kepada BERNAMA.

"Kejohanan ini akan menjadi pentas awal untuk Malaysia menyediakan diri bagi menghadapi kelayakan Piala Dunia 2018 dan Sukan Olimpik 2020," katanya.

Kejohanan Liga Hoki Dunia (HWL) yang juga kelayakan untuk Piala Dunia 2018 di India akan bermula pada 2017 dengan Malaysia menganjurkan pusingan kedua daripada empat pusingan liga itu, manakala bagi Sukan Olimpik Tokyo 2020, HWL akan diadakan pada 2019.

Logan Raj mengesahkan tujuh pasukan iaitu India, Australia, New Zealand, Jepun, Pakistan, Kanada dan Malaysia akan bersaing di Piala Sultan Azlan Shah di Ipoh nanti.

"Belanda, German dan Great Britain menolak jemputan kita kerana mempunyai program sendiri. Kanada, antara negara yang layak ke Sukan Olimpik tahun ini, akan mengisi tempat Great Britain.

"Kejohanan kali ini akan membabitkan empat negara yang layak ke Sukan Olimpik Rio dan tiga daripada 10 pasukan terbaik dunia iaitu pasukan nombor satu dunia, Australia, India (tujuh) dan New Zealand (lapan)," katanya.

Malaysia gagal menyerlah dalam edisi tahun lalu apabila menduduki tangga tercorot daripada enam pasukan manakala New Zealand muncul juara buat kali kedua dengan menewaskan pemenang lapan kali, Australia 3-1 menerusi penentuan penalti selepas kedua-dua pasukan terikat 2-2.

Sebagai rekod, Malaysia masih tercari-cari kejuaraan pertamanya di kejohanan ini walaupun menganjurkannya sejak 1983 (dari 1983 hingga 1998 kejohanan diadakan secara dwitahunan), dan muncul naib juara lima kali (1985, 2007, 2009, 2013 dan 2014) serta sekali di tempat ketiga pada 1999. - BERNAMA

Kabinet Malaysia 2020

Berita Harian X