Selasa, 5 April 2016 | 6:57pm

Khairy gesa sektor swasta taja sukan permotoran


KHAIRY Jamaluddin . - Foto Yazit Razali

KUALA LUMPUR: Penajaan daripada lebih banyak syarikat swasta diperlukan dalam sukan permotoran negara bagi mengembangkan bakat pelumba tempatan di pentas antarabangsa.

Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar, berkata tajaan sektor swasta sangat diperlukan khususnya apabila pelumba dapat diketengahkan ke peringkat MotoGP.

"Saya minta lebih banyak syarikat swasta tampil ke hadapan sebab sukan permotoran, kosnya sangat tinggi.

"Oleh itu, apabila pelumba sampai ke tahap berlumba dalam MotoGP, kementerian harap mereka akan dapat bantuan sektor swasta. Saya percaya pulangannya sangat tinggi," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas mengadakan lawatan ke Pusat Khidmat Pulih & Prihatin (CCSC) Kerinchi di sini, hari ini.

CCSC menawarkan program susulan kepada penagih yang telah menamatkan proses pemulihan dalam institusi seperti Pusat Serenti.

Menurut Khairy, bagi Kementerian Belia dan Sukan (KBS), ia lebih memberi fokus kepada program pembangunan bakat.

Malah, katanya, pelumba pasukan Drive M7 SIC Racing Team, Adam Norrodin, 17, yang berlumba dalam kelas Moto3 di Kejuaraan Motosikal Dunia turut menerima penajaan daripada KBS.

Khairy berkata, KBS telah bekerjasama dengan Sepang International Circuit Sdn Bhd (SIC) menyelaras program pembangunan sukan permotoran sejak tahun lepas dengan dana berjumlah RM2 juta.

Di Grand Prix Argentina, Ahad lalu, pelumba muda negara, Khairul Idham Pawi mencipta sejarah menjadi pelumba pertama negara menjuarai perlumbaan Moto3, manakala Adam hampir menjadikan penamat 1-2 untuk Malaysia sebelum terjatuh di selekoh terakhir dan menamatkan saingan di tangga ke-11. - BERNAMA

Berita Harian X