X
Rabu, 5 November 2014 | 10:32pm

Banjir lumpur landa beberapa kawasan di Cameron Highlands

LEBIH 20 rumah dan beberapa kenderaan dihanyutkan banjir lumpur di pekan Ringlet, Kg. Baru Ringlet dan Kg. Ulu Merah, Cameron Highlands, 7 malam ini. - Foto NSTP
LEBIH 20 rumah dan beberapa kenderaan dihanyutkan banjir lumpur di pekan Ringlet, Kg. Baru Ringlet dan Kg. Ulu Merah, Cameron Highlands, 7 malam ini. - Foto NSTP

CAMERON HIGHLANDS: Hujan lebat berterusan dan kenaikan paras air Sungai Ringlet di sini menyebabkan banjir lumpur yang menjejaskan lebih 20 rumah penduduk selain merosakkan beberapa kenderaan.

Difahamkan sehingga kini sekurang-kurangnya dua penduduk cedera ringan dalam kejadian lewat petang tadi.

Antara kawasan penempatan terjejas dengan banjir lumpur paras lutut itu ialah pekan Ringlet, Kampung Baru Ringlet, Kampung Ulu Merah.

Kawasan terjejas hanya terletak kira-kira empat kilometer dari lokasi kejadian banjir lumpur di Lembah Bertam yang mengorbankan empat nyawa pada 23 Oktober lalu.

Dalam kejadian tahun lalu, empat orang terbunuh selain aliran air yang membawa sampah sarap, pokok dan pasir itu turut menyebabkan 80 rumah di tebing sungai terjejas, serta memusnahkan puluhan kenderaan, kedai dan Surau An Nur Lembah Bertam.

Banjir itu berpunca daripada limpahan air Empangan Sultan Abu Bakar (SAB) berikutan kenaikan mendadak paras air sehingga 0.6 meter sejam dan berbahaya kepada struktur empangan berkenaan.

Seorang penduduk yang hanya mahu dikenali sebagai Lesley berkata, air lumpur hingga paras lutut bersama sampah sarap menghentam kawasan terjejas.

"Seorang rakan saya cedera dan terpaksa dibawa ambulans ke hospital bagi mendapatkan rawatan akibat kejadian itu.

"Selain itu beberapa kenderaan turut terjejas akibat hentaman banjir berkenaan," katanya ketika dihubungi di sini malam ini.

Lesley berkata, hujan masih lebat di kawasan berkenaan sehingga jam 9.30 malam dan bimbang keadaan menjadi lebih buruk.

Sementara itu, Ketua Kampung Ringlet, Looi Chin Chin, berkata lebih 20 rumah terjejas berikutan kejadian itu.

Katanya, kebanyakan kawasan terjejas yang berada di tebing Sungai Ringlet.

Jurucakap Jabatan Bomba dan Penyelamat Cameron Highlands pula berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan pada jam 7.04 petang tadi.

Berita Harian X