Isnin, 10 November 2014 | 1:41pm

Penduduk Ringlet, Lembah Bertam dibenar pulang ke rumah

CAMERON HIGHLANDS: Penduduk di sekitar Ringlet dan Lembah Bertam dibenarkan pulang ke rumah masing-masing berikutan keadaan cuaca yang cerah sejak semalam dan paras ais sungai Ringlet kembali normal.

Ketua Polis Daerah Cameron Highlands, Deputi Superintedan Wan Zahari Wan Busu, berkata walaupun kerja-kerja mendalam sungai sedang dilakukan, namun penduduk tidak perlu bimbang kerana keadaan mereka sentiasa dipantau oleh pihak bomba dan penyelamat serta Jabatan Pertahanan Awam sekiranya banjir berulang.

Beliau berkata, kebanyakan rumah penduduk rosak akibat banjir sejak Rabu lalu dan kerja-kerja pembersihan sedang dijalankan oleh penduduk sendiri dengan dibantu pasukan bomba sukarela.

"Jika mereka tidak dapat menyiapkan pembersihan rumah, mereka masih boleh menetap di pusat pemindahan di Dewan Serbaguna Orang Ramai di Ringlet sehingga keadaan pulih seperti sedia kala," katanya kepada Bernama hari ini.

Wan Zahari berkata, jumlah mangsa di pusat pemindahan sehingga kini kekal 91 orang daripada 28 keluarga.

Sementara itu, tinjauan di dewan berkenaan mendapati mangsa sedang sibuk berkemas untuk pulang bagi membersihkan rumah mereka dan mengambil barang yang masih boleh diselamatkan.

Di Lembah Bertam, didapati bilik gerakan operasi bencana ditutup ekoran keadaan sungai Bertam kembali normal.

Akibat banjir Rabu lalu, penduduk di tebing Sungai Bertam diarah berpindah apabila air Empangan Sultan Abu Bakar dilepaskan secara berperingkat berikutan parasnya yang semakin meningkat akibat hujan lebat.

Pekan Ringlet juga dilanda banjir kilat apabila air di sungai berhampiran naik melebihi paras tebing berikutan hujan lebat selama sejam.

Dalam kejadian banjir dan tanah runtuh di Cameron Highlands, lima mangsa terkorban manakala lima lagi cedera.

- BERNAMA

Berita Harian X