Isnin, 4 Ogos 2014 | 1:05pm
_
_

'Selalu curi duit ayah beli syabu'

Bachok: "Saya selalu mencuri duit ayah untuk membeli syabu, malah pernah curi-curi menoreh di kebun getah ayah untuk mengumpul duit.

"Semua ini disebabkan hendak mendapatkan bekalan syabu yang berharga RM50 satu paket dan ketika itu apa yang saya fikirkan hanya untuk mendapatkan bekalan dadah," kata Chulat (bukan nama sebenar), 18.

Remaja wanita yang berasal dari Sarawak itu, adalah penghuni termuda di Pusat Rawatan dan Pemulihan (CCRC) 1Malaysia Bachok, di sini, selepas ditahan polis ketika menghisap syabu bersama tiga rakannya tahun lalu.

Chulat berkata, dia mula terpengaruh dengan syabu selepas berpisah dengan teman lelakinya dan untuk menghilangkan rasa tertekan, rakan-rakannya mencadangkan mengambil benda terlarang itu.

Tiada didikan agama sejak kecil

Penghuni paling tua di CCRC 1Malaysia Bachok, Izah, 57, (bukan nama sebenar), mendakwa tiada didikan agama sejak kecil menyebabkan mudah terpengaruh dengan pengambilan dadah, selain pengaruh rakan dan persekitaran.

"Saya berkahwin ketika berusia 16 tahun dan bercerai setahun kemudian, sebelum membawa diri merantau mencari rezeki dan mula terjebak dengan heroin ketika bekerja di sebuah kelab malam di Melaka.

"Ketika di situ, saya terpengaruh dengan rakan sebilik yang mengambil heroin dan pernah menipu ibu mengatakan badan tidak sihat apabila ibu perasan keadaan fizikal sudah berubah, semuanya disebabkan pengaruh heroin," katanya sambil menitis air mata.

Sekarang beliau banyak belajar agama di CCRC dan berharap apabila keluar tahun depan, Tuhan akan mempermudahkan kehidupannya.

Ibu tunggal, Liza (bukan nama sebenar), 38, berkata untuk membeli dadah, dia yang ketika itu menagih heroin, ada ketikanya mencuri duit majikannya.

"Saya bekerja sebagai seorang juruwang di sebuah pasar raya di Kuala Lumpur dan untuk membeli heroin, saya terpaksa mengambil dari duit syarikat, semuanya disebabkan ketagih," katanya.

Beliau menyalahkan keadaan rumah tangganya yang berkecai sejak 10 tahun lalu menyebabkannya terjerumus dalam kancah keji ini sehingga terpaksa meninggalkan dua anaknya kepada adiknya untuk dijaga.

"Sudah setahun lebih saya tidak berjumpa dengan kedua-dua anak itu dan sekarang di hari yang mulia ini hanya mengingati mereka saja kerana sebelum ini tidak dapat berbuat demikian juga untuk bersama di hari lebaran," katanya.

Berita Harian X