Khamis, 8 September 2016 | 6:02pm

Perjuangan atlet negara di Paralimpik Rio bermula

PERTUNJUKAN bunga api memeriahkan lagi pembukaan Sukan Paralimpik Rio de Janeiro di Stadium Maracana, sebentar tadi. - Foto EPA
PERTUNJUKAN bunga api memeriahkan lagi pembukaan Sukan Paralimpik Rio de Janeiro di Stadium Maracana, sebentar tadi. - Foto EPA

KUALA LUMPUR: Temasya sukan berprestij dan terbesar untuk atlet kurang upaya, Sukan Paralimpik Rio de Janeiro, bermula secara rasmi, sebentar tadi.

Langit di sekitar Stadium Maracana yang terletak di bandar raya metropolitan Brazil itu sekali lagi menjadi terang benderang oleh percikan pertunjukan bunga api yang menyerikan upacara perasmian itu.

Presiden baharu Brazil, Michel Temer merasmikan upacara penuh gilang gemilang itu bagi menandakan bermulanya persaingan mencipta kecmerlangan dalam temasya yang akan berlangsung selama 11 hari.

Temasya kali ini membabitkan 4,300 atlet kurang upaya dari 161 buah negara.

Kontinjen Malaysia diketuai Dr Ang Kean Koo dan pembawa Jalur Gemilang Abdul Latif Romly dengan 21 atlet negara yang akan membawa cabaran Malaysia memburu pingat emas pertama dalam sukan terbesar untuk atlet kurang upaya itu.

Kontinjen negara melangkah ke dalam Stadium Maracana dengan segak mengenakan baju kurung dan baju Melayu berwarna jingga dengan motif jalur harimau pada selendang dan samping mereka.

Mereka akan menyertai lapan daripada 23 acara sukan yang dipertandingkan kali ini.

Sebagai rekod, Malaysia mula menyertai Sukan Paralimpik pada 1972 di Heidelberg, Jerman melibatkan tiga atlet sahaja, namun untuk tiga temasya berikutnya tiada atlet negara yang terlibat.

Kontinjen negara kembali menyertai temasya berkenaan pada 1988 di Seoul, Korea Selatan dan berjaya memenangi pingat pertama gangsa menerusi P. Mariappan dalam acara powerlifting.

Pada temasya berikutnya di Barcelona 1992, kontinjen Malaysia memperbaiki pungutan pingat dengan satu pingat perak melalui Cheok Kon Fatt dalam acara powerlifting dan dua gangsa masing-masing oleh Mariappan (powerlifting) dan Mohd Khasseri Othman (olahraga).

Pada edisi ke-13 di Beijing, China 2008, atlet powerlifting, Siow Lee Chan mencatat sejarah negara dengan muncul atlet wanita pertama memenangi pingat di temasya itu. Pingat gangsa itu adalah satu-satunya pingat kontinjen Malaysia di Beijing.

Seterusnya di London pada 2012, kontinjen negara meraih pingat perak melalui Hasihin Sanawi dalam acara memanah recurve dan satu pingat gangsa melalui Muhammad Ziyad Zolkefli dalam olahraga (lontar peluru). - BERNAMA

Berita Harian X