Selasa, 25 November 2014 | 11:55am

Taklimat presiden buka tirai Perhimpunan Agung UMNO 2014

PRESIDEN UMNO, Datuk Seri Najib Razak (duduk tengah), bergambar beramai-ramai bersama delegasi luar negara yang menyertai Forum Antarabangsa sempena Perhimpunan Agung Umno 2014 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), hari ini. - Foto BERNAMA

KUALA LUMPUR: Seramai 5,739 perwakilan UMNO dari 191 bahagian di seluruh negara akan mula berkampung di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) petang ini menandakan bermulanya Perhimpunan Agung UMNO 2014.

Tirai bermulanya perhimpunan parti terbesar Melayu itu akan dimulakan dengan taklimat tertutup oleh Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Razak di Dewan Merdeka, PWTC pada kira-kira jam 3.15 petang.

Perdana Menteri dijangka menyampaikan amanat penting yang antara lain berkisar memperkukuhkan saf kepemimpinan bagi memastikan kerangka disusun untuk perjuangan Melayu dapat diteruskan.

Empat tiang seri UMNO yang menjadi teras perjuangan parti yang ditubuhkan pada tanggal 11 Mei 1946 itu iaitu institusi Raja, Islam, Melayu dan Bahasa Melayu dijangka menjadi sebahagian intipati yang akan disampaikan Presiden.

Tamat sesi itu, perasmian tiga sayap oleh Timbalan Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin menyusul malam ini. Seramai 993 anggota perwakilan kali ini mewakili Pemuda, Wanita (992 anggota) serta 991 anggota lagi, Puteri.

Sementara itu, tinjauan BH Online hari ini mendapati persiapan menjelang perhimpunan itu sudah hampir selesai dengan pelbagai persediaan dilakukan petugas dan urusetia perhimpunan serta kakitangan PWTC.

Tidak ketinggalan, peniaga juga turut mengambil peluang membuka perniagaan dengan membawa masuk pelbagai barangan untuk dijual kepada pengunjung.

Kira-kira 200 gerai jualan termasuk tapak pameran oleh pelbagai agensi kerajaan dan swasta turut dibuka sekali gus memenuhi pekarangan PWTC.

Seramai 1,452 petugas media dari 106 akhbar dan agensi berita dalam dan luar negara juga tidak terlepas peluang membuat liputan sepanjang Perhimpunan Agung UMNO kali ini.

Perhimpunan Agung UMNO kali ini, seramai 95 wakil asing yang mewakili 27 parti dari 19 negara juga sudah mengesahkan kehadiran ke persidangan parti itu kali ini serta 84 anggota perwakilan dari 77 Kelab UMNO Luar Negara.

Berita Harian X