Jumaat, 7 Oktober 2016 | 9:39am

Rompak nekad awal pagi

RAKAMAN CCTV menunjukkan cubaan merompak di sebuah hotel bajet di Kuching.
RAKAMAN CCTV menunjukkan cubaan merompak di sebuah hotel bajet di Kuching.

KUCHING: Tiga petugas wanita sebuah hotel bajet di bandar raya ini berdepan detik cemas apabila dikejar seorang penjenayah bersenjatakan parang, awal pagi tadi, dalam satu cubaan merompak.

Dalam kejadian jam 2.20 pagi itu, ketiga-tiga petugas berkenaan berada di kaunter pendaftaran hotel sebelum didatangi seorang lelaki memakai topi keledar yang kemudian memaksa mangsa menyerahkan wang tunai.

Keengganan mangsa menuruti arahan itu menyebabkan suspek berang lalu mengeluarkan parang dan mengejar ketiga-tiga petugas terbabit sampai ke dalam hotel dan mengejutkan tetamu yang menginap.

Bagaimanapun, usaha suspek yang berseluar pendek dan berselipar untuk menahan ketiga-tiga petugas itu gagal apabila mereka dapat melepaskan diri.

Difahamkan, suspek berada lebih tiga minit di dalam premis hotel itu dan sempat melarikan komputer riba serta telefon bimbit milik mangsa.

Aksi nekad penjenayah berkenaan dirakamkan sistem kamera litar tertutup (CCTV) di premis berkenaan.

Bertindak atas laporan dibuat pemilik hotel, polis kini melancarkan gerakan memburu suspek berdasarkan imej yang dirakamkan CCTV berkenaan.

Kabinet Malaysia 2020

Berita Harian X