Khamis, 27 Oktober 2016 | 12:20am

Pelarian mula pulang ke Myanmar dari sempadan Thailand

KEADAAN pelarian yang terdiri dari wanita dan kanak-kanak di kem pelarian Mae La berhampiran Mae Sot, Thailand, salah satu daripada sembilan kem pelarian di sepanjang sempadan Thai-Myanmar. - Foto REUTERS

BANGKOK: Seramai 65 pelarian kembali ke Myanmar dari kem di sempadan Thailand, kata Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), hari ini.

Menurut PBB, kumpulan pelarian itu adalah antara program penghantaran balik rasmi pertama untuk orang buangan yang terperangkap di antara dua negara.

Thailand telah melindungi puluhan ribu pelarian Myanmar sejak awal 1980-an. Kebanyakan pelarian melarikan diri dari negeri Karen bersama keluarga daripada kekejaman junta yang berkempen menentang pemberontakan.

Bagaimanapun, Thailand tidak pernah mengiktiraf undang-undang pelarian apatah lagi menawarkan suaka. Bimbang terhadap tahap keselamatan dan hak tanah di seberang sempadan menyebabkan ramai pelarian tidak yakin untuk kembali, walaupun pemerintahan junta hampir berakhir.

"Kebanyakan pelarian berkata mereka yakin dengan pembangunan Myanmar dan melihat masa depan yang lebih baik untuk diri dan keluarga kembali," kata Vivian Tan jurucakap UNHCR Thailand.

Program ini adalah penghantaran pulang secara sukarela yang pertama mendapat sokongan kedua-dua kerajaan. Ia turut mendapat sokongan kumpulan bantuan antarabangsa yang menyediakan pengangkutan dan penempatan semula. - AFP

Kemelut Kerajaan

Berita Harian X