Rabu, 12 Julai 2017 | 7:07pm

Irfan enggan ambil risiko

MUHAMMAD Irfan Shamsuddin.

KUALA LUMPUR: Jaguh lempar cakera negara, Muhammad Irfan Shamsuddin terpaksa melupakan Kejohanan Olahraga Terbuka Malaysia di Stadium Nasional Bukit Jalil, Isnin dan Selasa ini, bagi mengelak kecederaan lebih parah kepada otot pinggangnya.

Pemenang pingat perak Kejohanan Trek dan Padang Asia (ATF) di India minggu lalu itu berkata, dia sudah melakukan ujian imbasan Magnetic Resonance Imaging (MRI) di KPJ Damansara hari ini, sebelum meneruskan rawatan fisioterapi di Institut Sukan Negara (ISN), esok.


"Hasil ujian imbasan mendapati kecederaan otot pinggang di bahagian kiri saya serius dan memerlukan penjagaan rapi kira-kira tiga minggu sebelum dapat kembali menyertai kejohanan kompetitif.

"Jadi, saya terpaksa melupakan Kejohanan Olahraga Terbuka Malaysia yang juga menjadi pra Sukan SEA dan keputusan ini sudah dimaklumkan kepada jurulatih," katanya.

Muhammad Irfan berkata, kecederaan itu dialaminya ketika memadamkan rekod lama kebangsaan 59.29 meter (m) dengan melakukan lemparan sejauh 61.10 meter (m) untuk meraih pingat gangsa pada Kejohanan Hallesche Werfertage di Jerman, 22 Mei lalu

"Saya terpaksa berhati-hati dan tidak memaksa diri ketika melakukan lemparan ketika di ATF," katanya.

Bagaimanapun, pemenang emas Singapura 2015 dengan lemparan sejauh 56.62m itu optimis mampu mempertahankan pingat itu di laman sendiri, bulan depan.

"Saya yakin dapat menghadiahkan emas buat Malaysia. Ini lempar cakera, saya tidak perlu melakukan ujian padang kerana jika fokus, di mana-mana saja boleh lakukan balingan.

"Kalau hendak katakan mengenai sasaran, prinsip saya setiap kali ialah tidak letakkan sasaran, sebaliknya lakukan yang terbaik, jadi keputusan akan datang kemudian," katanya

Berita Harian X