Ahad, 9 Ogos 2015 | 11:24am

Olimpik 2016: Pandelela mahu kuatkan mental, fizikal


PANDELELA Rinong tiba di KLIA hari ini selepas memenangi pingat gangsa dalam acara 10 meter platform wanita pada Kejohanan Akuatik Dunia di Kazan, Rusia baru-baru ini. -Foto BERNAMA

SEPANG: Ratu terjun negara, Pandelela Rinong Pamg berhasrat untuk menguatkan lagi ketahanan mental dan fizikalnya sebelum beraksi di Sukan Olimpik 2016 di Rio de Janeiro, Brazil.

Pandelela melayakkan diri ke sukan berprestij itu selepas mara ke pusingan akhir acara 10m platform wanita di Kejohanan Akuatik Dunia di Kazan, Rusia selain memperoleh pingat gangsa bagi acara tersebut, minggu lepas.

"Sebagai persediaan, bulan depan saya ada Kejohanan Terjun Piala Asia dan Kejohanan Terjun Malaysia di Kuala Lumpur. Bagi saya pertahanan mental dan fizikal perlu kuat selain tidak berputus asa berlatih untuk menang.

"Kedua-dua unsur ini penting bagi memastikan proses latihan saya berjalan dengan lebih fokus. Saya kena lebih gigih kerana saya yakin atlet yang layak ke Olimpik, mereka bekerja keras untuk menang," katanya kepada pemberita di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur setibanya dari London, England.

Pandelela berkata beliau menjadikan percutian ke London selepas tamat siri Terjun Kejohanan Dunia sebagai motivasi untuknya beraksi lebih cemerlang.

Mengulas mengenai prestasinya di Kazan, pemegang pingat gangsa Sukan Olimpik London 2012 itu berkata secara peribadi, beliau berasa bangga memperoleh pingat gangsa pertama bagi acara individu.

Sebelum ini Pandelela pernah memenangi dua pingat gangsa di Kejohanan Dunia, hasil gandingan bersama Lee Mun Yee dalam acara 10m platform seirama di Rome, Itali pada 2009 dan Barcelona, Sepanyol pada 2013. - BERNAMA

Berita Harian X