Isnin, 16 November 2015 | 3:42pm

Perjanjian konsesi LPT2 dijangka ditandatangani akhir tahun ini

TIMBALAN Menteri Kerja Raya, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin. - Foto Asyraf Hamzah
TIMBALAN Menteri Kerja Raya, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin. - Foto Asyraf Hamzah

KUALA LUMPUR: Perjanjian konsesi Lebuhraya Pantai Timur Fasa 2 (LPT2) untuk menentukan syarikat yang akan mengurus dan menyelenggara lebuh raya itu termasuk menjalankan kutipan tol, dijangka akan ditandatangani pada akhir tahun ini, Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Timbalan Menteri Kerja Raya, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin, berkata pada masa ini, kerajaan masih lagi dalam proses untuk memuktamadkan perjanjian itu dengan syarikat yang dipilih secara 'request for proposal'.

"Sehubungan itu, isu-isu berkaitan kadar tol dan pembahagian ekuiti yang membabitkan kepentingan kerajaan negeri masih belum dimuktamadkan," katanya pada persidangan Dewan Rakyat di sini.

Beliau menjawab pertanyaan Che Mohamad Zulkifly Jusoh (BN-Setiu) yang ingin tahu bilakah LPT2 akan beroperasi sepenuhnya dan bagaimanakah agihan pegangan saham antara pemegang konsesi dengan kerajaan negeri Terengganu.

Rosnah berkata, LPT2 sepanjang 184 kilometer siap sepenuhnya dan dibuka kepada trafik pada 31 Januari lalu dan pada masa ini pengguna tidak dikenakan sebarang tol.

Dalam pada itu, Rosnah turut menjelaskan mengenai kekerapan berlakunya kemalangan di lebuh raya itu yang menurutnya banyak disebabkan oleh faktor manusia, kenderaan serta persekitaran.

Katanya, berdasarkan analisa dari Februari hingga September tahun ini, sebanyak 517 kes atau 78 peratus kemalangan di LPT2 berlaku disebabkan faktor manusia, diikuti faktor persekitaran iaitu 90 kes (13 peratus) dan faktor kenderaan sembilan peratus.

"Disebabkan oleh kekerapan berlaku kemalangan ini, pihak Lembaga Lebuhraya Malaysia telah mengambil langkah proaktif terutama di lokasi kerap berlaku kemalangan dengan menambah baik ciri-ciri keselamatan di sepanjang LPT2.

"Antaranya termasuk pemasangan papan tanda amaran, pemasangan pelekat pantulan cahaya, menambah baik permukaan lebuh raya dan banyak lagi...selain penguatkuasaan pihak polis untuk mengawasi had laju," katanya.

- BERNAMA

Kabinet Malaysia 2020

Berita Harian X