Sabtu, 20 Oktober 2018 | 11:49pm
JOSE Mourinho. - Foto EPA
JOSE Mourinho. - Foto EPA

Mourinho marah gagal lebur rekod Chelsea

LONDON: Jose Mourinho menyifatkan gol penyamaan Ross Barkley pada minit ke-96 yang diraih Chelsea sebagai ‘keputusan yang mengerikan’ buat Manchester United.

Jaringan daripada Barkley pada masa tambahan itu menyebabkan United kempunan untuk meleburkan rekod tanpa kalah Chelsea selepas kedua-dua pasukan terikat 2-2 di Stamford Bridge.

Malah, jaringan penyamaan itu juga hampir mencetuskan pergaduhan antara pemain dan pegawai kedua-dua pasukan.

Mourinho terpaksa dihalang oleh pegawai keselamatan apabila beliau cuba bertindak balas terhadap tindakan seorang staf pasukan Chelsea, Marco Ianni yang berlari di hadapan pengurus dari Portugal untuk meraikan jaringan Barkley.

Pengurus United itu kemudian memberi isyarat dengan tiga jari ke arah peminat Chelsea yang seakan merujuk kepada tiga gelaran Liga Perdana yang dimenanginya bersama kelab itu ketika dua kali bertindak sebagai pengurus.

“Saya tidak mendapat penghormatan daripada (peminat) Chelsea tapi itu bukan tanggungjawab saya,” kata Mourinho.

Pengurus Chelsea, Maurizio Sarri pula berkata beliau bersama Ianni berjumpa dengan Mourinho bagi membuat permohonan maaf.

“Selepas perlawanan, saya bercakap dengan Jose dan saya faham bahawa kami bersalah,” kata Sarri.

“Saya segera memaklumkan kepada staf dan kemudian saya bawa dia untuk berbincang dengan Mourinho dan membuat permohonan maaf.” - AFP

Berita Harian X