Isnin, 22 Julai 2019 | 12:53pm
Pemain Pahang, Lazarus Kaimbi (kiri) diasak pemain Melaka, Muhammad Shukor Adan, pada saingan Liga Super 2019, di Stadium Darul Makmur, semalam. - Foto Farizul Hafiz Awang
Pemain Pahang, Lazarus Kaimbi (kiri) diasak pemain Melaka, Muhammad Shukor Adan, pada saingan Liga Super 2019, di Stadium Darul Makmur, semalam. - Foto Farizul Hafiz Awang

Pahang tagih sentuhan berbisa Kaimbi

KUANTAN: Sentuhan berbisa pemain Namibia Lazarus Kaimbi terus ditagih skuad Pahang bagi menghadapi kempen Piala Malaysia bulan depan.

Tiga gol dalam dua perlawanan berturut-turut diharapkan memberi motivasi terbaik kepada Kaimbi bagi membantu skuad Tok Gajah merampas kembali Piala Malaysia yang kali terakhir didakap pada tahun 2014.

Mengulas prestasi dipersembahkan Kaimbi, pengendali Pahang Dollah Salleh gembira dengan kesungguhan yang dipersembahkan penyerang berumur 31 tahun itu.  

"Saya akui Kaimbi sudah membuktikan keupayaannya selaku penyerang selepas menyertai skuad ini pada jendela perpindahan kedua,” kata Dollah.

“Dengan pencapaian itu, saya harap dia dapat meneruskan sentuhan gol selepas tidak begitu cemerlang dalam beberapa perlawanan sebelum ini.

"Kaimbi sentiasa bekerja keras untuk membantu pasukan dan usaha itu ternyata berhasil terutamanya ketika digandingkan bersama Dickson Nwakaeme di bahagian serangan."

Pada jendela perpindahan kedua, Kaimbi menggantikan Jose Eduardo atau Ze Love dari Brazil yang gagal mempamerkan prestasi membanggakan, untuk memperkuatkan jentera serangan Tok Gajah.

Dollah yang juga bekas pemain kebangsaan berkata, Nwakaeme juga semakin menunjukkan perkembangan positif selepas pulih daripada kecederaan.

Katanya, gandingan dua penyerang itu diharap membantu memperkuatkan jentera hadapan selain dibantu bahagian tengah dan pertahanan.

"Saya harap Helmi Eliza Elias dan Mohd Faisal Rosli yang belum pulih daripada kecederaan dapat kembali menyertai pasukan menjelang saingan Piala Malaysia.

"Kehadiran mereka sangat penting bagi memantapkan lagi jentera pasukan terutama, di bahagian pertahanan," katanya.

Berita Harian X