Selasa, 18 Julai 2017 | 7:16am

Ridzuan, Siti Noor Radiah kempunan pingat

MOHAMAD Ridzuan Mohamad Puzi. - Foto Reuters

KUALA LUMPUR: Hasrat dua atlet paralimpik negara untuk menyumbang pingat buat Malaysia pada Kejohanan Olahraga Para Dunia di London, sebentar tadi tidak kesampaian.

Mohamad Ridzuan Mohamad Puzi yang beraksi dalam acara 200 meter (m) T36 (celebral palsy) hanya mampu menamatkan larian di tempat keempat dengan catatan masa 25.21s pada saingan di Stadium Olimpik London itu.

Pemenang pingat emas dalam acara 100m T36 di Sukan Paralimpik Rio, Brazil 2016 itu mara ke saingan final selepas menamatkan larian dalam kelompok tiga terbaik pada pusingan kelayakan dengan catatan masa 25.39s.

Pingat emas bagi acara ini menjadi milik James Turner dari Australia dengan catatan 24.09s sekali gus berjaya mencipta rekod dunia.

Perak diraih atlet dari Poland, Krzysztof Ciuksza dengan masa 25.04s, manakala gangsa dibawa pulang oleh Rodrigo Parreira Da Silva dari Brazil (25.19s).

Sementara itu, pemenang pingat gangsa Sukan Paralimpik Rio lompat jauh T20, Siti Noor Radiah Ismail tidak dapat menjelmakan aksi memukau apabila hanya menamatkan saingan di kedudukan ketujuh dengan jarak lompatan sejauh 4.96m.

Pingat emas acara ini dimenangi oleh Mikela Ristoski dari Croatia dengan jarak 5.66m manakala perak pula diraih Arica Gomes dari Portugal (5.48m) dan gangsa menjadi milik Ana Filipe dari Portugal, 5.26m.

Berita Harian X