Jumaat, 7 Jun 2019 | 8:06pm
ATLET memanah recurve para negara, S Suresh (kanan) meraih slot secara merit ke Tokyo, Jepun, tahun depan. - Foto Ihsan Instazu.com
ATLET memanah recurve para negara, S Suresh (kanan) meraih slot secara merit ke Tokyo, Jepun, tahun depan. - Foto Ihsan Instazu.com

Suresh raih slot ke Sukan Paralimpik 2020

KUALA LUMPUR: Misi merebut slot kelayakan ke Sukan Paralimpik 2020 tercapai apabila atlet memanah recurve para negara, S Suresh meraih slot secara merit ke Tokyo, Jepun, tahun depan.

Kejayaannya itu hadir selepas beliau berjaya melangkah ke final acara recurve individu lelaki pada Kejohanan Memanah Para Dunia 2019 di Hertogenbossch, Belanda, awal pagi tadi.

Jurulatih skuad memanah para negara, Marzuki Zakaria ketika dihubungi berkata walaupun tidak dapat menyambut 1 Syawal bersama keluarga namun pengorbanannya itu menjadi sangat bermakna dengan kejayaan yang dicapai Suresh.

"Alhamdulillah. Sasaran saya untuk pastikan pemanah recurve negara layak secara merit ke Sukan Paralimpik berhasil memandangkan kali terakhir kita layak secara merit pada 2011. 

Kejayaan ini adalah kejayaan bersama antara Majlis Sukan Negara (MSN) yang telah merangka program bersama skuad memanah para. 

"Begitu juga dengan Institut Sukan Negara (ISN) yang membantu memberikan sokongan kepada pasukan kami. Apa pun saya rasa masih ada perkara yang perlu diperbaiki agar pemanah para negara dapat melakukan yang lebih baik pada masa akan datang," katanya. 

Marzuki berkata skuad para negara berada di Belanda sejak 30 Mei lepas sehingga 30 Jun ini bagi memastikan pemanah negara mendapat pendedahan secukupnya. 

Ditanya mengenai perancangan latihan intensif untuk pemanah para negara, Marzuki mengakui cuaca di Belanda sangat sesuai untuk mereka menyesuaikan diri dengan cuaca sejuk di Tokyo nanti. 

"Perancangan itu ada, memandangkn cuaca di sini sejuk dan kemungkinan cuaca di Tokyo 2020 nanti juga sejuk, saya bercadang untuk mencari tempat yang cuacanya lebih kurang sama untuk membiasakan atlet kita dalam pertandingan nanti. 

“Apa pun itu perlu perbincangan dan kelulusan daripada pihak atasan," katanya. 

“Untuk rekod, Suresh meraih pingat perak perseorangan recurve dalam Kejohanan Memanah Antarabangsa Fazza di Dubai, bulan lepas. -  BERNAMA

Berita Harian X