Sabtu, 2 Mei 2020 | 9:28pm
Megat mahu kebajikan dan nyawa atlet para negara terjaga.
Megat mahu kebajikan dan nyawa atlet para negara terjaga.

Tunggu keputusan rasmi APSF

KUALA LUMPUR: Majlis Paralimpik Malaysia (MPM) akan mendapatkan maklumat daripada Persekutuan Sukan Para ASEAN (APSF) mengenai isu pembatalan Sukan Para ASEAN (APG) 2020 di Filipina berikutan pandemik COVID-19.

Presidennya, Datuk Seri Megat D Shahriman Zaharudin berkata jika berita pembatalan temasya dwitahunan itu benar, ia sudah pasti mengecewakan barisan atlet para negara dan persatuan sukan kerana ia antara temasya sukan paling dinanti-nantikan mereka.

"(Namun) MPM sentiasa menghormati keputusan Pesuruhjaya Sukan Filipina (PSC) dan Jawatankuasa Paralimpik Filipina (PHILAPGOC) jika benar ia dibatalkan. Soal keselamatan serta kesihatan atlet dan pegawai kontinjen perlu diutamakan kerana nyawa setiap individu lebih bernilai daripada segala-galanya.

"Selaku penaung badan sukan Para di Malaysia, maka menjadi tanggungjawab MPM untuk menjaga kebajikan dan melindungi nyawa setiap atlet. Untuk itu, MPM akan mendapatkan maklum balas daripada APSF, selain cuba menghubungi wakil negara lain bagi mendapatkan maklumat lanjut mengenai situasi ini," katanya dalam kenyataan hari ini.

Semalam, media Filipina melaporkan bahawa PSC membuat keputusan membatalkan semua acara sukan pada tahun ini, sekali gus menarik balik peruntukan yang disediakan, termasuk untuk penganjuran edisi ke-10 APG yang sepatutnya berlangsung pada 3 hingga 9 Oktober ini.

Berikutan itu, Presiden PHILAPGOC, Michael Barredo dilaporkan berkata pihaknya akur dengan keputusan tersebut dan kemungkinan besar Filipina tidak akan menganjurkan temasya berkenaan kesan daripada penularan wabak COVID-19. - BERNAMA

  • Lagi berita mengenai COVID-19

  • Berita Harian X