Jumaat, 12 Oktober 2018 | 3:11pm
RIDZUAN menunjukkan tiga pingat emas yang dimenangi dalam acara 100m T36, 400m T36 dan lompat jauh T36 sempena Temasya Sukan Para Asia 2018 di Stadium Gelora Bung Karno semalam. - Foto BERNAMA
RIDZUAN ketika beraksi pada acara akhir lompat jauh kategori lelaki T36 sempena Temasya Sukan Para Asia 2018 di Stadium Gelora Bung Karno semalam. - Foto BERNAMA

Dik Wan luar biasa

JAKARTA: Siapa tahu ketika Mohamad Ridzuan Puzi melakukan lompatan memecah rekod Asia di Sukan Para Asia 2018, lelaki luar biasa itu sedang mengalami kesakitan yang teramat.

Bagi jurulatih para negara, Jaganathan Ramasamy: " Dua belas tahun saya melatihnya, sudah seperti anak sendiri, ketika itu saya hanya mampu berdoa,".

Ridzuan yang membahasakan dirinya Dik Wan itu meraih tiga emas pada Sukan Para Asia ' acara 100m T36, 400m T36 dan lompat jauh T36.

"Selepas Dik Wan mencatat (rekod baharu dunia) masa 11.87 saat dalam acara 100m T36 lelaki (cerebral palsy), sekali gus memadam rekod terdahulu 11.90 saat yang dicipta atlet Rusia, Evgenii Shvetcov pada Kejohanan Paralimpik Dunia IPC di Lyon, Perancis pada 2013, dia (Dik Wan) mengalami kecederaan "hamstring dan groin", kata Jaganathan.

Dik Wan ketepikan kesakitan, tetap berlari untuk negara dan meraih pingat emas dalam acara 400m lelaki T36 dengan catatan masa 59.36 saat.

"Kecederaan makin teruk, ada urat saraf yang putus, namun pagi semalam, pukul 11.30 pagi, dia ketuk bilik saya, dan berkata mahu juga sertai acara lompat jauh T36.

RIDZUAN meraikan kejayaannya bersama jurulatih olahraga Para negara, R Jaganathan dalam acara akhir Lompat Jauh kategori lelaki T36 sempena Temasya Sukan Para Asia 2018 di Stadium Gelora Bung Karno, semalam. - Foto BERNAMA

ATLET lompat jauh negara, Mohamad Ridzuan Mohamad Puzi meraikan kejayaannya dalam acara akhir lompat jauh kategori lelaki T36 sempena temasya Sukan Para Asia 2018 di Stadium Gelora Bung Karno, bulan lalu. Ridzuan mendapat pingat emas dengan memecah rekod Asia dan rekod temasya dengan lompatan sejauh 5.49 Meter. - Foto BERNAMA

"Doktor yang memeriksanya menasihatkan Dik Wan supaya tidak sertai acara itu kerana bimbang kecederaannya boleh menjadi semakin teruk, tapi dia tetap mahu bertanding," katanya.

Jaganathan berkata, tanpa sebarang latihan sebagai persiapan untuk acara lompat jauh, Dik Wan turun ke gelanggang semalam dan berjaya meraih emas.

Malah dia juga berjaya melakarkan rekod baharu Asia dengan catatan 5.49m.

Dik Wan ketika ditemui memaklumkan bahawa kedua-dua ibu bapanya yang sedang menunaikan umrah turut mendoakan kejayaannya di Jakarta, terus sebak.

"Terima kasih mak, ayah (kerana) doakan Dik Wan,". - BERNAMA

Berita Harian X