Rabu, 6 March 2019 | 6:11pm
Pelari pecut berusia 15 tahun negara, Muhammad Azeem Mohd Fahmi.
Pelari pecut berusia 15 tahun negara, Muhammad Azeem Mohd Fahmi.

Azeem berazam setanding Khairul Hafiz

KUALA LUMPUR: Beri saya tempoh tiga tahun lagi untuk setanding dengan pelari pecut negara, Khairul Hafiz Jantan.

Itulah impian pelari pecut berusia 15 tahun negara, Muhammad Azeem Mohd Fahmi yang memenangi emas acara 100 meter pada Kejohanan Olahraga Remaja Asia Tenggara di Ilagan, Filipina Sabtu lalu dengan catatan masa 10.69 saat sekali gus membaiki rekod tujuh tahun kejohanan.

"Saya meletakkan sasaran itu sebelum mencapai usia 18 tahun. Saya mahu cuba menyamai ataupun melepasi rekod kebangsaan yang dilakukan Khairul (10.18s).Saya akan berlatih bersungguh-sungguh dan mengikut perancangan jurulatih saya, Muhammad Amir Izwan Tan.

“Apa yang paling penting ketika ini adalah mengelak daripada kecederaan," katanya yang akan bertolak ke Perth, Australia malam ini bagi menyertai Kejohanan Olahraga Little Australia Bawah 15 Tahun.

Azeem yang juga pelajar Tingkatan 3 Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Gunung Rapat berkata beliau tidak mahu terlalu terburu-buru dalam mengejar sesuatu yang akhirnya mungkin boleh memakan dirinya sendiri.

"Buat masa ini, saya rasa tak perlu untuk saya berpindah ke Sekolah Sukan Bukit Jalil lagi. Seperti jurulatih (Amir) berkata saya perlu bersedia secara perlahan-lahan seiring dengan umur saya," katanya.

Dilahirkan dalam keluarga bersukan dengan ayahnya, Mohd Fahmi Tajul yang juga seorang pelari mewakili Perak, Azeem berkata, dia akan meletakkan satu sasaran masa untuk setiap tahun dengan kali ini dengan kepantasan di bawah 10.90 saat.

"Ketika di Filipina tempohari, saya adalah pelari termuda. Kebanyakan pelari lain berumur 17 tahun. Ketika itu saya bersemangat untuk menaikkan nama sekolah dan negara pada penyertaan pertama di kejohanan itu," katanya.

Anak keempat daripada lima adik beradik itu berkata beliau meletakkan sasaran untuk membuktikan kemampuannya pada penampilan kedua pada temasya Sukan Sekolah-Sekolah ASEAN di Indonesia, Julai ini selepas pulang hampa dalam acara 200 meter di Kuala Lumpur.

Biarpun memenangi emas acara 4x100m pada temasya itu digandingkan dengan pelari yang lebih senior, Azeem berkata beliau kecewa apabila mengalami hamstring pada 50 meter terakhir hingga menyebabkan hanya mampu menamatkan larian di tempat keempat.

"Sebenarnya Sukan Sekolah-Sekolah ASEAN di Kuala Lumpur itu adalah kejohanan besar pertama saya bertanding dengan peserta dari luar. Lagipun saya adalah pelari termuda pada ketika itu dan memang banyak kesilapan yang saya lakukan," katanya.

Berita Harian X