Selasa, 24 Julai 2018 | 12:56pm
GAMBAR fail, Datuk Lee Chong Wei memenangi pingat emas selepas berjaya menewaskan pemain dari India, K Srikanth ketika aksi akhir badminton lelaki di Carrara Stadium, Komanwel Gold Coast 2018, 14 April lalu. - Foto Yazit Razali
GAMBAR fail, Datuk Lee Chong Wei memenangi pingat emas selepas berjaya menewaskan pemain dari India, K Srikanth ketika aksi akhir badminton lelaki di Carrara Stadium, Komanwel Gold Coast 2018, 14 April lalu. - Foto Yazit Razali

Chong Wei sakit, perlu rehat panjang

KUALA LUMPUR: Jaguh perseorangan lelaki negara, Datuk Lee Chong Wei bukan saja terlepas aksi pada Kejohanan Badminton Dunia di Nanjing, China bermula, Isnin ini tetapi juga kemungkinan besar tidak dapat beraksi pada Sukan Asia 2018 di Jakarta, Indonesia yang membuka tirai saingan 18 Ogos depan.

 Ini kerana, pemain berusia 36 tahun itu dilapor mengalami masalah kesihatan yang memerlukan dia berehat panjang untuk kembali pulih sepenuhnya sekali gus terlepas kedua-dua kejohanan utama itu tahun ini.

 Atas nasihat doktor, Chong Wei tidak boleh menjalani latihan di gelanggang sebaliknya berehat di rumah dan menjalani rawatan yang sudah ditetapkan untuk dirinya bagi kembali pulih.

 Persatuan Badminton Malaysia (BAM) difahamkan akan mengadakan sidang media berhubung perkara itu dalam masa terdekat ini.

 Ketiadaan Chong Wei beraksi dalam kedua-dua kejohanan utama itu pastinya memberi tamparan buat Malaysia selepas dia masih diletakkan sandaran untuk menghadirkan kejayaan buat negara.

 Bagaimanapun, selepas 17 tahun 'mengabdikan' diri terhadap kerjayanya sebagai pemain badminton dan mengharumkan nama negara di pentas antarabangsa, Chong Wei berhak mendapat rehat secukupnya demi kesihatan dirinya.

 Semalam, Meja Sukan NSTP melaporkan, Chong Wei yang juga pemain nombor dua dunia kemungkinan besar menarik diri daripada menyertai Kejohanan Dunia selepas tidak turun menjalani latihan di Akademi Badminton Malaysia Bukit Kiara sejak seminggu lalu.

 Dia dilaporkan jatuh sakit sebaik pulang dari Jakarta yang menyaksikan dia terkandas di separuh akhir susulan kekalahan di tangan bintang muda Jepun, Kento Momota pada 7 Julai lalu.

 Seminggu sebelum itu, Chong Wei cemerlang apabila merangkul gelaran ke-12 Terbuka Malaysia selepas menewaskan Momota dalam aksi final.

 Kali terakhir, Chong Wei ketika dihubungi bagi mendapatkan reaksinya berhubung undian Kejohanan Dunia adalah pada Rabu minggu lalu yang mana dia mengakui masih berehat di rumah dan tidak turun menjalani latihan.

Berita Harian X