Sabtu, 30 Mei 2020 | 8:41pm
Datuk Lee Chong Wei menghulurkan sumbangan kepada Masjid Al-Hidayah Kampung Sungai Penchala, semalam. - Foto ihsan JAWIKL
Datuk Lee Chong Wei menghulurkan sumbangan kepada Masjid Al-Hidayah Kampung Sungai Penchala, semalam. - Foto ihsan JAWIKL

Tiada niat nak menunjuk-nunjuk - Chong Wei

KUALA LUMPUR: Tiada niat menunjuk-nunjuk dan apa yang disumbangkan ikon badminton negara, Datuk Lee Chong Wei adalah lebih kepada usaha bantu membantu atas nama kemanusiaan apatah lagi Malaysia sedang berdepan isu pandemik COVID-19.

Mengulas mengenainya, Chong Wei berkata, niatnya ingin membantu pihak terbabit walaupun berbeza agama dan budaya itu timbul selepas bertanyakan kepada rakan Melayu mengenai bantuan yang boleh disalurkan sebelum turut mendapat galakan.

"Tiada niat apa-apa, memang saya ingin menyumbang," katanya yang sama sekali tidak menyangka hantaran di media sosial mengenai sumbangannya kepada Masjid Al-Hidayah Kampung Sungai Penchala (MAHSP) di sini tular.

"Tiada niat untuk sebarkan apa yang saya bantu. Sebab itu saya tidak tulis di media sosial apa yang lakukan. Saya sendiri terkejut apabila ramai yang menghubungi bertanyakan hal berkenaan selepas melihat gambar saya memberi sumbangan kepada masjid.

"Saya tidak menyangka perkara itu akan tersebar," kata bekas jaguh perseorangan negara itu walaupun hantaran yang dimuatnaik MAHSP itu rata-ratanya menerima komen positif daripada netizen.

Semalam, tular di media sosial apabila MAHSP memuat naik gambar Chong Wei menghulurkan sumbangan berbentuk wang tunai dan kelengkapan kepada masjid berkenaan sebelum hantaran itu dikongsi akaun Facebook rasmi Jabatan Agama Islam Wialyah Persekutuan.

Pemenang pingat perak di tiga temasya Sukan Olimpik - Beijing (2008), London (2012) dan Rio (2016) - itu turut berkata, beliau akan meneruskan usaha dilakukan bagi membantu golongan memerlukan.


Berita berkaitan:

  • Chong Wei memang pemurah, tak suka menunjuk
  • Ramai doa Chong Wei dapat hidayah
  • Chong Wei beri sumbangan kepada masjid
  • Berita Harian X