Jumaat, 15 April 2016 | 8:07pm

Rahsia Randy Pangalila miliki badan sado

PELAKON Indonesia, Randy Pangalila.
PELAKON Indonesia, Randy Pangalila.

KUALA LUMPUR: Sejak tiga tahun lalu, pelakon Indonesia, Randy Pangalila cukup berdisiplin menjaga badan dan membina otot tubuh.

Ditemui di Hotel Sunway Putra di sini hari ini, beliau berkata pengamalan diet seimbang dan senaman konsisten sudah menjadi rutin hariannya sejak beberapa tahun lalu.

Bercerita mengenai rahsia regim kesihatan diri, bintang Benci vs Cinta terbabit turut berkongsi rutin senaman dilakukannya di laman YouTube.

"Saya tidak pernah menjadikan soal kesibukan kerja sebagai alasan untuk tidak bersenam. Saya cuba juga mencuri masa untuk melakukannya sekalipun terikat dengan pelbagai komitmen.

"Saya tidak menganggap penjagaan pemakanan sebagai diet, tetapi ia lebih kepada gaya hidup sihat. Sama juga dengan aktiviti bersenam," katanya yang sudah lima minggu berada di Kuala Lumpur kerana menjalani penggambaran drama Gantung.

Randy, yang turut mempunyai kumpulan muzik dikenali sebagai RVN, berkata sebulan sekali beliau akan memakan sapa saja (cheat day), tetapi secara terkawal.

"Selalunya apabila bangun pagi saya akan minum segelas air putih. Kemudian saya akan ambil telur dan epal hijau. Telur itu sama ada direbus atau dalam bentuk separuh masak. Ia juga boleh digoreng dengan menggunakan minyak zaitun dan ditabur sedikit garam. Saya akan makan telur itu dengan sekeping roti gandum bakar. Seterusnya saya minum air kopi atau teh hijau tanpa gula.

"Enam jam selepas sarapan baru saya makan tengah hari. Dalam tempoh itu saya banyakkan minum air putih atau teh hijau tanpa gula. Selalunya, saya akan memasak hidangan atau menu sihat di rumah.

"Untuk makanan tengah hari pula, saya ambil apa saja makanan berasaskan protein. Saya memang tidak menyentuh makanan berasaskan karbohidrat seperti nasi, mi dan tepung," katanya.

Menurut pelakon berusia 25 tahun ini, beliau turut mengelak daripada makanan bergoreng.

"Saya selalunya akan makan hidangan seperti ayam bakar, stik, sate ayam tanpa kulit, sup dan ikan bakar. Selepas makan tengah hari, sekali lagi saya tidak menyentuh makanan selama enam jam. Untuk makan malam, saya lebihkan memakan bijiran dengan susu," katanya yang menjauhkan makanan manis, coklat, biskut dan air bergula.

Berita Harian X