Ahad, 2 Ogos 2020 | 11:45am
Pengguna lebuh raya yang tersekat dalam kesesakan dinasihat tidak menunaikan solat di lorong kecemasan lebuh raya itu atas faktor keselamatan.
Pengguna lebuh raya yang tersekat dalam kesesakan dinasihat tidak menunaikan solat di lorong kecemasan lebuh raya itu atas faktor keselamatan.

Jangan solat di lorong kecemasan lebuh raya

KUALA LUMPUR: Pengguna Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak (KLK) yang tersekat dalam kesesakan dinasihat tidak menunaikan solat di lorong kecemasan lebuh raya itu atas faktor keselamatan.

Menurut kenyataan media pemegang konsesi KLK dan Lebuhraya Pantai Timur Fasa 1 (LPT1), Anih Berhad tindakan itu dikhuatiri boleh menyebabkan penunggang motosikal atau kenderaan lain yang mungkin tidak menyedari kehadiran individu di lorong kecemasan itu.

"Kami amat menghargai kesabaran pengguna Lebuhraya KLK dan juga ketaatan umat Islam menunaikan ibadah solat ketika dalam perjalanan ke Pantai Timur pada setiap kali musim perayaan dan cuti umum.

Namun, kami sebagai pengendali Lebuhraya KLK juga ingin memohon kesabaran dan penelitian wajar daripada pengguna jalan raya agar tidak menunaikan solat di atas jalan raya iaitu di lorong kecemasan atas faktor keselamatan," menurut kenyataan itu.

Baru-baru ini, tular di media sosial foto yang menunjukkan pengguna lebuh raya menunaikan solat Subuh di lorong kecemasan di Lebuhraya KLK akibat kesesakan lalu lintas untuk pulang ke kampung bagi sambutan Aidiladha.

Sementara itu, Anih Berhad berharap pengguna lebuh raya dapat merancang perjalanan dan persinggahan untuk bersolat atau berhenti rehat di hentian rehat dan rawat sepanjang LPT1 dan KLK ketika pulang ke Lembah Klang.

"(Tindakan itu sebagai langkah persediaan dalam) menjangkakan peningkatan jumlah kenderaan mendadak dan kesesakan yang bakal ditempuhi kelak," menurutnya. – BERNAMA

Berita Harian X