Jumaat, 10 Januari 2020 | 8:46am
Orang ramai melihat perarakan berkuda di hadapan istana Buckingham, kediaman Queen Elizabeth II di London. - Foto REUTERS

Rakyat Amerika, Britain tidak sependapat keputusan Harry dan Meghan

WINDSOR, UNITED KINGDOM: Pelancong Amerika Syarikat (AS) di luar kediaman diraja Britain semalam menyambut baik keputusan Putera Harry dan isterinya yang berbangsa Amerika, Meghan Markle, untuk menarik diri dari tugasan diraja kerajaan - tetapi penduduk tempatan kurang tertarik.

  

"Saya fikir ia akan menyebabkan ramai orang menolak mereka dan mengecewakan keluarga - ia kelihatan tidak perlu," kata pengurus operasi British, Paul Brown kepada AFP di luar istana Buckingham, kediaman Queen Elizabeth II di London.

  

"Untuk satu atau dua minggu dan beberapa perbualan, menyiapkan keperluan, kebanyakan perkara ini sepatutnya dielakkan," katanya.

  

"Sekiranya mereka mahu meninggalkan tugas kerajaan, maka hal itu terpulang kepada mereka, tetapi mereka tidak boleh mengutamakan diri mereka sahaja."

Roger Sainsbury, yang bekerja dalam tentera British, berkata pasangan itu "tahu apa yang mereka bakal hadapi" dan hakikat "mereka perlu memenuhi cabaran itu".

 

"Terdapat banyak keistimewaan yang datang dengan kedudukan itu tetapi ia juga adalah pekerjaan yang sangat sibuk," katanya di luar istana.

 

Pasangan itu, yang kini mahu membahagikan masa antara Britain dan Amerika Utara, menerima lebih banyak simpati daripada rakan senegara Meghan ketika mereka bersiar-siar di Windsor, kira-kira 42 kilometer di barat London.

  

Istana bandar itu menjadi tuan rumah perkahwinan pasangan itu pada tahun 2018, dan kini tinggal di sana. - AFP

Berita Harian X